Beleggen in opties
Als je gaat beleggen in opties is het van belang dat je leert om slim te beleggen. Deze manier van investeren van je vermogen vereist met grote regelmaat actie.
Als je niet om wilt kijken naar het vermogen dat je belegt, kan je ervoor kiezen om een vermogensbeheerder in de arm te nemen of om andere mogelijkheden voor het beleggen van je vermogen te onderzoeken, waarbij minder activiteit vereist is.
Door in een optie te beleggen koop je het recht om een bepaald product tegen een vooraf bepaalde prijs te verkopen. De koers van de onderliggende waarde van het product, de looptijd van het contract en de volatiliteit zijn bepalend voor de waarde van een optie.
Handelen in opties gebeurt op de effectenbeurs. Voordat je zover bent om je hiermee bezig te houden zal je eerst moeten leren beleggen.
Handelen in opties
De waarde van een optie is opgebouwd op basis van de volgende informatie:
- De aandelenkoers van de betreffende optie
- De prijs waarvoor het aandeel gekocht of verkocht wordt
- De duur van het optiecontract
De volatiliteit, ofwel de kans dat de aandelenkoers verandert en hoeveel deze verandert
Alvorens de aankoop van opties wordt gedaan, bepaal je wanneer de opties verhandeld mogen worden en voor welk bedrag aandelen gekocht en verkocht mogen worden. Indien je een optie verkoopt moet er margin worden betaald, een soort garantie om ervoor te zorgen dat je de aandelen ook daadwerkelijk verhandeld.
Het beleggen in opties is voornamelijk interessant voor mensen die actief bezig willen en kunnen zijn met beleggen en over ruim vermogen beschikken. Gezien de grote aantallen waarin opties veelal worden verhandeld, is er vanzelfsprekend veel geld mee gemoeid.
Actief beleggen houdt in dat je continu op de hoogte bent van de stand van zaken met betrekking tot de waarde van de aandelen, op die manier kan je het juiste moment kiezen om te gaan handelen in opties.
Twee soorten opties
In het kopen en verkopen van opties zijn er twee verschillende soorten te onderscheiden. De call-optie zorgt ervoor dat je aandelen kan kopen voor een vastgesteld bedrag, de put-optie geeft je de mogelijkheid om aandelen te verkopen voor een afgesproken prijs.
Beleggen met een call-optie
Een call-optie is een recht om tijdens een bepaalde periode aandelen te kopen voor een bepaalde prijs. Dit recht mag je verhandelen aan iemand anders, evenals het aandeel. De verkoop van een optie wordt ook wel het schrijven van een optie genoemd. De werking van een call-optie is als volgt. Als je een call-optie koopt, krijg je het recht om aandelen te kopen.
Van tevoren is al afgesproken welk bedrag je hiervoor moet neertellen. Ook is afgestemd binnen welke periode je de mogelijkheid hebt om aandelen te kopen voor de vastgestelde prijs.
Indien je vervolgens de call-optie verkoopt, heeft de koper het recht van je overgenomen met de daarbij horende voorwaarden. Indien de koper ook de daadwerkelijke aandelen wilt hebben, moet je deze kunnen overdragen voor het afgesproken bedrag.
Waarom een call-optie?
Bij stijging van de aandelenkoers wordt je call-optie meer waard, dat is het moment waarop je winst kan maken door de call-optie te verkopen. Je hebt immers het recht gekocht om bepaalde aandelen voor een lagere prijs in te kopen dan de huidige koers laat zien.
Als je gebruik maakt van de call-optie voor het kopen van aandelen, behaal je winst als er een positief verschil is tussen de prijs waarvoor jij de aandelen aan kan schaffen en de huidige koers van het betreffende aandeel.
Risico van een call-optie
Zoals bij iedere manier van beleggen loop je ook bij het kopen van een call-optie een bepaald risico. In het geval dat de aandelenkoers daalt onder het niveau van de door jouw afgesproken aandelenprijs, dan is je call-optie weinig tot niets meer waard, aangezien iedereen nu aandelen kan kopen voor een gunstiger tarief dan jij in de call-optie hebt afgesproken.
Beleggen met een put-optie
Net als de call-optie mag ook de put-optie verhandeld worden aan andere personen. Met de put-optie koop je het recht om in een bepaalde periode aandelen te verkopen tegen een bepaalde prijs. Het bedrag wat is afgesproken bij aankoop van de put-optie kan niet veranderen, evenals de periode waarover dit is afgesproken.
Vooral als je aandelen hebt die je graag in bezit wilt houden, is het slim om een put-optie te kopen, dan ben je er namelijk van verzekerd dat de waarde van deze aandelen gelijk blijft.
Indien je de put-optie verkoopt en de koper wil de aandelen verkopen, dan moet je als verkoper van de put-optie hiermee akkoord gaan voor het bedrag dat is vastgesteld in de put-optie.
Lees ook: In 10 stappen succesvol beleggen (Harm van Wijk)
Waarom een put-optie?
Bij een daling van de aandelenkoers stijgt de waarde van je put-optie. Iedereen wil immers het recht hebben om aandelen te verkopen voor een hoger bedrag dan de huidige koers laat zien. Wanneer je gebruik maakt van een put-optie om aandelen te verkopen, maak je winst als er een positief verschil is tussen de prijs waarvoor je aandelen mag verkopen en de huidige koers van het aandeel.
Risico van een put-optie
Bij een stijging van de aandelenkoers vermindert de waarde van je put-optie. Vanzelfsprekend zal vrijwel niemand het recht willen kopen om aandelen te verkopen voor een lagere prijs dan de huidige koers laat zien. Indien aan het eind van de looptijd de aandelenkoers hoger is dan de afgesproken prijs in je put-optie, dan is deze waardeloos geworden.
De looptijd van opties
Ongeacht welke optie je koopt, er wordt een vervaldatum van de optie afgesproken ofwel een periode waarin je voor een bepaald bedrag aandelen mag kopen en/of verkopen. Na afloop van het contract is de optie vanzelfsprekend niets meer waard. In Nederland geldt veelal dat opties die langer lopen dan een maand, aflopen op de derde vrijdag van de maand.
Naast de mogelijkheid om voor een maand of langer te kiezen, zijn er ook opties die voor een dag of week geschreven kunnen worden. Weekopties verlopen eigenlijk altijd op vrijdag en dagopties dagelijks tussen half vier en vier uur.
Als je ervoor kiest om te beleggen middels opties, is het belangrijk dat je voldoende tijd en vermogen wilt en kunt investeren om de belegging tot een succes te maken.
Bovendien is een cursus beleggen zeker aan te raden om meer rendement uit jouw beleggingen te halen. Want als beginnende belegger is er nog een hele hoop te leren.