Beleggen in goud

Beleggen in Goud

Beleggen in goud? Het spaargeld op de bank brengt niets meer op. Er zijn beleggers die overwegen om te beleggen in goud. Ze geloven dat de goudprijs binnenkort weer gaat stijgen. Ook zijn er beleggers die nooit zullen investeren in goud.

Het edelmetaal goud kent dus zowel voor- als tegenstanders. Waarschijnlijk worden ze het niet met elkaar eens. Is het verstandig om nu in goud te beleggen? Dat moet iedere belegger zelf bepalen. Het verleden heeft geleerd dat de goudprijs de lucht in kan schieten en kan kelderen. Een belegger moet in ieder geval weten wat de voordelen en de nadelen zijn van het beleggen in goud.

De voordelen van het beleggen in goud

Goudprijs stijgt door schaarste

Er zijn beleggers die van mening zijn dat je juist nu goud moet kopen. Het gaat economisch weer beter. De vraag naar goud neemt daarom ongetwijfeld toe, zeker in landen met een sterk opkomende economie, zoals China. Goud is een schaars product, dus de goudprijs zal bij een sterk toenemende vraag zeker stijgen.

Goud is redelijk stabiel

Zit de economie even tegen? Aandelenkoersen dalen dan vaak direct. De goudprijs zal echter niet direct sterk dalen. Goud is dus een redelijk veilige belegging. Anders dan bijvoorbeeld het beleggen in Bitcoins.

Hoog rendement

Voorstanders van het beleggen in goud wijzen op de mogelijkheid van hoog rendement. Heb je in 2000 geïnvesteerd? Dan heb je tot mei 2014 een rendement behaald van maar liefst 222%. Het rendement van de AEX in die periode was slechts 4%.

Bescherming tegen inflatie

In de jaren zeventig was de inflatie hoog. Prijzen stegen soms meer dan 10 % per jaar. In die periode bleek goud een prima belegging. De koopkracht van beleggers in goud nam in die periode met 183% toe. Wil jij je belegging ook beschermen tegen hoge inflatie en koopkrachtverlies? Beleg dan in goud.

Tip: haal meer rendement uit je beleggingen door vooraf meer te leren over beleggen. Als beginnende belegger haal je veel kennis uit een online cursus beleggen.

Verkleining van het beleggingsrisico

Beleg je in aandelen en obligaties en wil je het risico verkleinen door nog beter te spreiden? Overweeg dan om ook in goud te beleggen. Worden je aandelen en obligaties minder waard? De belegging in goud wordt dan juist meer waard.

De nadelen van het beleggen in goud

Goud brengt niets op als je het in bezit hebt

Tegenstanders van het beleggen in goud merken op dat goud dat je in je bezit hebt geen rente, dividend of huuropbrengst oplevert. Wil je dus verzekerd zijn van een gegarandeerde vergoeding? Dan moet je niet in goud beleggen.

De goudprijs heeft zijn top gehad

In 2011 bereikte de goudprijs zijn hoogste waarde. De goudprijs bedroeg liefst 1900 dollar. Na 2011 begon de goudprijs sterk te dalen. In 2014 was de goudprijs gedaald tot 1300 dollar.

De goudprijs van 2011 was ruim twee keer zo hoog als de goudprijs in 1980, toen de goudprijs ook een top bereikte. Na die top in 1980 zette de goudprijs een gestage daling in. Pas in 2001 begon de goudprijs weer te stijgen.

Het is, gelet op de prijsdaling na 1980, niet waarschijnlijk dat de goudprijs binnenkort sterk gaat stijgen. Waarschijnlijk gaat de goudprijs in de komende jaren nog verder dalen.

De prijs van goud is volatiel

Goud kent een grillige waardeontwikkeling. De waarde van goud kan sterk stijgen of plotseling sterk dalen. Beleggen in goud is dus speculatief. Er zijn beleggers die de scherp schommelende prijs voor goud geen reden vinden om niet te beleggen in goud. Ze beleggen in goud om hun koopkracht te beschermen.

Bij een globale depressie daalt de goudprijs

De economie kan wereldwijd in een depressie raken. De vraag naar gouden sieraden zal dan ongetwijfeld sterk afnemen. Dit heeft tot gevolg dat de goudprijs sterk daalt. Goud is dus geen veilige haven bij een globale depressie.

Stijgende rente doet de goudprijs dalen

De rente is op dit moment historisch laag. Verder dalen kan niet meer. Natuurlijk is niet te voorspellen wanneer de rente gaat stijgen. Zeker is wel dat de rente alleen nog maar omhoog kan. De geschiedenis heeft bewezen dat een stijgende rente zeker leidt tot een lagere goudprijs.

De goudvoorraden bij de centrale banken

Vanaf 2009 kopen de centrale banken weer goud in. Hun stijgende voorraden hadden een positief effect op de prijs van goud. Banken kunnen echter op elk moment weer besluiten om hun goud weer te verkopen Het is niet te voorspellen wanneer ze dat doen.

Banken zullen hun goud verkopen als ze geld nodig hebben, want goud is een van hun meest liquide middelen. De kans dat ze tot verkopen besluiten is dus zeker aanwezig. Verkoop van het goud heeft ongetwijfeld een negatief effect op de goudprijs.

De waarde van goud is wat de gek ervoor geeft

De goudprijs is altijd onzeker. Morgen kan iemand een goudader in Mexico ontdekken. De goudmarkt staat op zijn kop. Je belegging in goud is plotseling veel minder waard.

Het valutarisico

Wie belegt in goud loopt in ieder geval een valutarisico. De goudprijs wordt immers genoteerd in Amerikaanse dollars. Niet onbekend is dat de koers van de dollar ook kan dalen of stijgen. Wordt er een dalende dollarkoers verwacht? Dan is het onverstandig om in goud te beleggen.

Beleggen in goud is riskant

Besluit je om in goud te beleggen door goudstaafjes of gouden munten te kopen? Bedenk dan dat dit niet zonder risico’s is. Er is bijvoorbeeld een diefstalrisico. Het is aan te raden om het goud te verzekeren en op te slaan in een bankkluis. Het bewaarloon moet van het (mogelijke) rendement worden afgetrokken.

Lees ook: In 10 stappen succesvol beleggen (Harm van Wijk)

Verschillende manieren om in goud te beleggen

Ben je op de hoogte van de voor- en nadelen van het beleggen in goud? Wil je in goud beleggen? Het is goed om te weten dat er verschillende manieren zijn om in goud te beleggen.

Beleggen in echt goud

Een belegger in goud kan bij diverse winkels en bedrijven gouden baren of gouden munten kopen. Deze manier van beleggen brengt nogal wat rompslomp met zich mee. Daarom zijn er ook andere manieren bedacht.

Beleggen met een EFT

Wil je beleggen in goud? Dan kun je een goud-EFT kopen. Deze EFT volgt de goudprijs. De EFT is een index-tracker. Bij een stijgende index neemt de waarde van de goud-EFT toe.

eToro

Op zoek naar een broker voor het handelen in aandelen, EFT’s en Crypto?
Demo account aanmaken

Beleggen in goudmijnbedrijven

Je kunt ook indirect in goud beleggen. Dat doe je door het kopen van aandelen van een bedrijf dat het goud delft. Stijgt de goudprijs? Dan zal de koers van het goudmijnbedrijf hoogstwaarschijnlijk ook stijgen.