Het verschil tussen dividendaandelen en groeiaandelen
Wanneer we de aandelen die verkrijgbaar zijn op de beurs zouden moeten indelen in twee verschillende categorieën zou dat concreet betekenen dat we ze gaan indelen in de groep van de dividendaandelen en de groeiaandelen.
Uiteraard zijn beiden aandelen, maar hun karakter verschilt toch enigszins. Voor dividendaandelen geldt bijvoorbeeld dat het gaat om waarde-aandelen die bijgevolg worden uitgegeven door bedrijven met al een meer dan solide marktpositie.
Ook bedrijven die groeiaandelen uitgeven kunnen al een bepaald gedeelte van de markt beslaan, maar vaak ligt de focus bij deze ondernemingen toch duidelijk meer op groei. Is het voor jou niet helemaal duidelijk welke van beide opties voor jou nu precies de interessantste keuze kan zijn?
Dan kan de informatie die je aantreft op deze pagina daar ongetwijfeld meer duidelijkheid in brengen.
Wat zijn dividendaandelen?
Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die consistent een hoog dividend uitkeren.
De bedrijven waarvan ieder jaar een hoog dividend wordt uitgekeerd hebben een stabiele omzet en winst.
Als je voor de lange termijn gaat beleggen dan zijn dividendaandelen interessant omdat je niet continue bezig hoeft te zijn met het laatste nieuws.
Beste dividendaandelen
De beste dividendaandelen zijn vaak te vinden in uiteenlopende sectoren. Zo doen Total, Vodafone, ASR Nederland, SBM Offshore en Coca-Cola het op dit moment goed.
De voor- en nadelen van dividendaandelen
Voor heel wat van ’s werelds meest gerenommeerde beleggers geldt dat ze zweren bij waarde-aandelen of dividendaandelen. Dit omwille van meerdere redenen.
In eerste instantie investeer je met dergelijke aandelen in gerenommeerde bedrijven die al over een sluitend businessmodel en doorgaans ook over een zeer solide marktpositie beschikken.
Dit zie je onder meer terug in de volatiliteit van deze aandelen. Uiteraard kunnen de koersen van deze assets schommelen, maar de volatiliteit is toch merkelijk beperkter in vergelijking met deze van groeiaandelen. Voor de meer defensieve belegger zijn waarde-aandelen dan ook doorgaans veruit de beste keuze.
Het tweede voordeel is er uiteraard één die vrij voor de hand liggend is. Het is namelijk zo dat dividendaandelen ook een bepaald dividend uitbetalen. Eigenlijk kan dit worden bestempeld als een stukje gegarandeerd rendement.
Bovendien is het zo dat dit rendement periodiek wordt uitbetaald. Voor Amerikaanse aandelen geldt vaak dat dit per kwartaal gebeurt. Soms zelfs per maand.
Investeer je in Europese dividendaandelen? Dan gebeurt de uitbetaling van dat dividend doorgaans slechts één keer per jaar. Hoe dan ook, wanneer jij graag een passieve inkomstenstroom wil kunnen opzetten met jouw beleggingsportefeuille zal je kunnen vaststellen dat dividendaandelen zich daar uitstekend toe lenen. Dat geldt uiteraard niet voor groeiaandelen. Zij keren immers geen dividend uit.
Wat is het belangrijkste nadeel van dividendaandelen?
Natuurlijk klinkt bovenstaande helemaal geweldig. Toch is het zeker niet zo dat er geen enkel nadeel is verbonden aan dividendaandelen. Voor deze aandelen geldt namelijk dat het zogenaamde dividendrendement wordt afgetrokken van de koers van het aandeel.
Dit betekent dat er slechts een beperkte(re) groei kan worden gerealiseerd in vergelijking met groeiaandelen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat verschillende bedrijven zoals onder meer Apple en Microsoft duidelijk hebben aangetoond dat het één het ander niet hoeft uit te sluiten.
Wat zijn groeiaandelen?
Bij groeiaandelen wordt verwacht dat ze sneller zullen groeien dan het gemiddelde groeipercentage van de markt.
Kenmerken van groeiaandelen zijn:
- Ze hebben een hoge koers-winstverhouding (P/E-ratio)
- Ze keren geen dividend uit, de winst gaat terug het bedrijf in om het bedrijf sneller te laten groeien
- Groeiaandelen zijn volatieler dan andere aandelen
- Je loopt meer risico door te beleggen in groeiaandelen
Beste groeiaandelen
Om de beste groeiaandelen te vinden zul je moeten kijken naar aandelen van groene energie bedrijven, bedrijven die zelfrijdende auto’s maken en bedrijven in de technologische sector.
De voor- en nadelen van groeiaandelen
Bovenstaande brengt ons bij de groeiaandelen die er op de markt zijn terug te vinden. Voor deze aandelen geldt dat ze dus doorgaans worden uitgegeven door bedrijven die nog een aanzienlijke groei moeten doormaken om tot de betere van de markt te kunnen behoren.
Toch betekent dit niet altijd dat er sprake is van kleine bedrijven. Ook het Meta-aandeel (Facebook) wordt bijvoorbeeld nog bestempeld als een groeiaandeel. Dit mede omwille van het feit dat er geen dividend door wordt uitgekeerd.
Dit aandeel heeft dus de status van een groeiaandeel te zijn terwijl er bezwaarlijk kan worden gesteld dat het achterliggende bedrijf nog maar net om de hoek komt kijken. Vergis je dus niet, ook groeibedrijven kunnen in de praktijk al een behoorlijke marktkapitalisatie hebben.
Het belangrijkste voordeel waar je op kan rekenen bij groeiaandelen is dat er doorgaans nog een stevige evolutie van de koers kan worden gerealiseerd. Dit niet alleen omdat de bedrijven vaak nog stevig kunnen groeien, maar ook omdat er geen dividendrendement van de koers moet worden afgetrokken.
Ben jij dus iemand die veel vertrouwen heeft in een bepaalde onderneming en verwacht jij dat de koers van het aandeel door de jaren heen aanzienlijk kan stijgen? Dan zal de keuze voor groeiaandelen voor jou meer dan waarschijnlijk al snel zijn gemaakt.
Met welke nadelen zal je rekening willen houden?
Ondanks het feit dat groeiaandelen je op termijn zeker en vast een mooie return on investment kunnen opleveren moet het gezegd dat er ook nadelen aan verbonden zijn.
In principe zijn er twee belangrijke nadelen die we aan beleggen in groeiaandelen kunnen toeschrijven. In eerste instantie is er het feit dat deze aandelen net wat minder “garanties” bieden in vergelijking met waarde-aandelen of dividendaandelen.
Het kan bij groeibedrijven namelijk net wat sneller fout gaan dan bij laatstgenoemde. In het bijzonder in tijden van inflatie en wanneer met het idee wordt gespeeld om de rente te verhogen kan er worden vastgesteld dat groeiaandelen vaak wat risicovoller zijn.
Bovenstaande is nog niet alles. Daarnaast is het zo dat groeiaandelen net omwille van hun extra speculatieve karakter ook nog wat extra volatiel zijn. Die extra volatiliteit kan ervoor zorgen dat ze voor de defensieve belegger sowieso niet de geprefereerde optie is. Beschik je over een wat agressiever beleggingsprofiel? Dan is het doorgaans een ander verhaal.
Dividendaandelen en groeiaandelen kopen
Als je dividendaandelen en of groeiaandelen wilt kopen dan doe je dit bij een broker. In Nederland zijn er goede brokers actief en als je nog geen vaste broker hebt, lees dan dit artikel waarin de beste broker wordt beschreven.
Begin te handelen bij eToro Dit is geen financieel advies en met beleggen loop je altijd risico je geld kwijt te raken.