Arbitrum (ARB) is een schaalbaarheidsoplossing voor Ethereum, die gebruikmaakt van Optimistic Rollup-technologie. Het fungeert als een ‘layer 2’-protocol, waardoor transacties efficiënter kunnen plaatsvinden buiten de belangrijkste Ethereum-keten.
Hierdoor worden snellere en goedkopere transacties mogelijk gemaakt, waardoor de algehele prestaties van het Ethereum-netwerk worden verbeterd.
Wat de prijs en de koers verwachting van Arbitrum is dat lees je op deze pagina.
Inhoud
Hoe werkt Arbitrum (ARB)?
Arbitrum werkt met behulp van Optimistic Rollup-technologie. Hier is een eenvoudige uitleg van hoe het werkt:
Inzending van Transacties: Gebruikers voeren transacties uit op de Arbitrum-keten. Deze transacties omvatten het uitvoeren van smart contracts en het overdragen van crypto-activa.
Optimistic Execution: De transacties worden eerst verwerkt op de Arbitrum-keten, wat wordt aangeduid als de “optimistische uitvoering.” Tijdens deze fase worden alle berekeningen uitgevoerd zonder volledige validatie.
Verificatie op Ethereum-hoofdketen: Periodiek, meestal na een bepaalde tijd, worden de resultaten van de transacties vastgelegd op de Ethereum-hoofdketen. Dit wordt de “verificatiefase” genoemd. Tijdens deze fase wordt gecontroleerd of de transacties correct waren.
Terugdraaien bij fouten: Als er tijdens de verificatie fouten worden ontdekt, kan het systeem transacties terugdraaien. Dit is een onderdeel van de veiligheidsmaatregelen om onjuiste uitvoeringen te corrigeren.
Eindresultaat op Ethereum-hoofdketen: Na de verificatie wordt het uiteindelijke resultaat van de transacties vastgelegd op de Ethereum-hoofdketen. Op dit punt zijn de transacties officieel bevestigd.
Door het grootste deel van de transactieverwerking off-chain uit te voeren en alleen de essentiële informatie op de Ethereum-hoofdketen vast te leggen, biedt Arbitrum een manier om de schaalbaarheid van Ethereum te verbeteren zonder afbreuk te doen aan de veiligheid en decentralisatie.
Wat zijn de kenmerken van Arbitrum?
Schaalbaarheid: Het maakt Ethereum schaalbaarder door transacties buiten de hoofdketen te verwerken, waardoor de netwerkcapaciteit toeneemt.
Optimistic Rollup-technologie: Maakt gebruik van Optimistic Rollup om snellere transacties mogelijk te maken door de meeste berekeningen buiten de keten uit te voeren en alleen de resultaten naar Ethereum te brengen.
Kostenbesparing: Vermindert transactiekosten op het Ethereum-netwerk, waardoor het aantrekkelijker wordt voor gebruikers om transacties uit te voeren.
Compatibiliteit: Ondersteunt bestaande Ethereum-dApps (gedecentraliseerde applicaties) en smart contracts, waardoor een naadloze overgang mogelijk is voor ontwikkelaars en gebruikers.
Verbeterde gebruikerservaring: Door de schaalbaarheid en kostenvermindering draagt Arbitrum bij aan een verbeterde gebruikerservaring voor deelnemers in het Ethereum-ecosysteem.
Arbitrum (ARB) koers verwachting 2024, 2025 & 2030
De verwachtingen voor de prijs van Arbitrum zijn zeer positief te noemen. Voor het komende jaar zou een €2,000 gehaald kunnen worden en als we naar 2030 kijken dan moet een waarde van €4,000 mogelijk zijn.
Dit is geen advies, doe dus eerst zelf onderzoek voor je Arbitrum gaat kopen.
Waar kan je Arbitrum (ARB) kopen?
Bij Bitvavo de grootste crypto exchange van Nederland, kun je Arbitrum kopen.
Als je nog geen account hebt, dan kun je deze nu aanmaken en ontvang je direct 10.000 euro gratis handelen.
Prijs van Arbitrum (ARB)
Hieronder zie je de koers in de grafiek van de crypto Arbitrum. Je kunt zo direct de prijsontwikkeling van deze cryptomunt inzien. Als de prijs gunstig is, kun je besluiten om deze munt direct te kopen en af te rekenen via iDeal.
Wie is de oprichter van Arbitrum?
Arbitrum is ontwikkeld door het bedrijf Offchain Labs. Offchain Labs werd opgericht door Ed Felten, Steven Goldfeder en Harry Kalodner.
Ed Felten is een gerenommeerde computerwetenschapper en voormalig chief technologist van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC). Samen hebben ze bijgedragen aan de ontwikkeling van Arbitrum als een schaalbaarheidsoplossing voor Ethereum.
Voordelen Arbitrum
- Schaalbaarheid: Verbetering van de schaalbaarheid van het Ethereum-netwerk door transacties buiten de hoofdketen te verwerken.
- Kostenvermindering: Lagere transactiekosten, waardoor het aantrekkelijker wordt voor gebruikers om transacties uit te voeren.
- Snellere transacties: Gebruik van Optimistic Rollup-technologie om snellere transacties te faciliteren.
- Compatibiliteit: Ondersteunt bestaande Ethereum-dApps en smart contracts, waardoor het gemakkelijk is voor ontwikkelaars om over te stappen.
Nadelen Arbitrum
- Centralisatierisico: Aangezien Arbitrum transacties buiten de hoofdketen afhandelt, is er een zekere mate van centralisatierisico betrokken bij de validatie van transacties.
- Afhankelijkheid van het hoofdnetwerk: Ondanks de schaalbaarheidsvoordelen is Arbitrum nog steeds afhankelijk van de veiligheid en decentralisatie van het Ethereum-hoofdnetwerk.
- Adoptie-uitdagingen: De mate van adoptie door ontwikkelaars en gebruikers beïnvloedt het succes van Arbitrum en er kunnen uitdagingen zijn bij het overtuigen van de gemeenschap om over te stappen.
Arbitrum (ARB) kopen of niet?
Of je Arbitrum wel of niet moet kopen is een lastige vraag. Op het moment van schrijven heeft Arbitrum een grote koersstijging laten zien, hoe de prijs zich verder ontwikkeld op korte termijn is niet te zeggen.
Voor de lange termijn lijkt Arbitrum wel een goede investering te zijn.
Voor je Arbitrum gaat kopen is het belangrijk om zelf onderzoek te doen. Wij geven geen financieel advies.