Beleggen voor beginners
Sparen levert vrijwel niets meer op. Wil je jouw vermogen voor je laten werken, dan zit er niets anders op: je moet (een deel van) je vermogen beleggen. Heb je totaal geen ervaring met beleggen? Lees dan de beleggen voor beginners tips in dit artikel, voor je daadwerkelijk aan de slag gaat. De tips in dit artikel helpen zelfs de absolute leek om de juiste investeringen te doen.
Verdiep je in de diverse beleggingsproducten
Er zijn vele verschillende producten waar je (een deel van) jouw vermogen in kunt steken. Denk hierbij aan bekende beleggingen als aandelen en obligaties, maar ook aan minder bekende beleggingsproducten als CFD’s, opties en valuta.
Voor je aan de slag gaat met beleggen, is het belangrijk om precies te weten welke beleggingsproducten er zijn. Ook moet je weten wat deze beleggingsproducten precies inhouden. Pas als je dit weet, kun je goed bepalen in welk product je wel of niet moet investeren.
Tip: Lees onze review over de Trading Navigator Methode.
Beleggingsproduct
Heb je besloten dat je in een bepaald beleggingsproduct wil investeren? Dan verdiep je je verder in dit product. Pas als je alle ins en outs van een beleggingsproduct kent, ben je klaar om te beleggen. Geld investeren in een product dat je niet goed kent of simpelweg niet begrijpt, is een veelgemaakte beleggingsfout. Als je winst wil maken, moet je hier simpelweg niet aan beginnen.
Beleg alleen geld dat je op de lange termijn kunt missen
Stel, je hebt 1000 euro op je spaarrekening staan. Nu kun je ervoor kiezen dit geld volledig te beleggen, om op de lange termijn hopelijk zo veel mogelijk geld te verdienen. Dit lijkt een prima keuze, aangezien je die 1000 euro op de korte termijn niet nodig hebt.
Lange termijn
Toch is dit niet slim. Het geld dat je belegt, moet je op de lange termijn kunnen missen. Gaat je wasmachine kapot, krijg je een hoge energierekening of krijg je een flinke boete voor te hard rijden? Dan kun je jouw beleggingsgeld namelijk niet direct opnemen. Dit betekent dat als je al jouw geld investeert en je met onverwachte kosten te maken krijgt, je in de problemen kunt komen.
Spaarrekening
Wij raden je dan ook aan om alleen geld te investeren dat je op de lange termijn kunt missen, ook als je geen extra kostenposten verwacht. De wasmachine gaat namelijk altijd kapot op een moment waarop je het niet verwacht. Laat een paar honderd euro op je spaarrekening staan voor het geval dat en je weet zeker dat je de rest van je spaargeld zonder zorgen kunt investeren.
Zorg voor spreiding in je portefeuille
Het is niet verstandig om al je geld in één beleggingsproduct te steken. Gaat de waarde van dit product omlaag, dan maak je namelijk flink verlies. Gaat de waarde niet meer omhoog, dan blijft dit verlies staan en ben je jouw inleg kwijt.
Om jezelf en je vermogen te beschermen, kun je beter in meerdere beleggingsproducten investeren. Op deze manier zorg je voor spreiding in je portefeuille. Gaat het mis met belegging één, dan kan de winst van belegging twee dit verlies compenseren. Gaat het goed met belegging één, dan hoef je je geen zorgen te maken als de winst van belegging twee plotseling flink daalt.
Diverse beleggingsproducten
Je kunt je portefeuille op verschillende manieren spreiden. Zo kun je ervoor kiezen om in diverse beleggingsproducten te investeren, maar kun je ook voor spreiding zorgen binnen een specifieke categorie beleggingen. Wil je bijvoorbeeld per se alleen in aandelen investeren?
Dan is dit zeker mogelijk. In dit geval zorg je niet voor spreiding door in diverse producten te investeren, maar beleg je in verschillende soorten aandelen. Gaat het slecht met aandeel één, dan zorgt de spreiding in je portefeuille ervoor dat je geen verlies maakt.
Vergelijk de kosten van diverse brokers met elkaar
Online beleggen doe je bij een broker. Een broker biedt je simpelweg een platform om vanachter je computer te kunnen beleggen. Dit doet een broker niet gratis. Per transactie die je doorvoert, ofwel per aankoop of verkoop, betaal je geld. Hoe hoger de kosten van een broker, des te lager je winst uiteindelijk is.
Brokers vergelijken
Daarom raden wij je aan de kosten van diverse brokers met elkaar te vergelijken. Dit doe je niet alleen door de transactiekosten van diverse brokers onder de loep te nemen. Sommige brokers hanteren namelijk extra kosten, die jouw beleggingen onverwacht toch wel erg duur maken. Door alle kosten van een broker onder de loep te nemen, voorkom je onaangename verrassingen. Zo vind je uiteindelijk de goedkoopste broker, zodat je zo veel mogelijk winst overhoudt aan jouw succesvolle transacties.
Tip: zijn de transactiekosten van een broker erg laag? Ga dan op zoek naar een addertje onder het gras. Brokers die extreem lage transactiekosten hanteren, rekenen vaak extra kosten. Deze kosten worden niet altijd even duidelijk vermeld. Door de website van een extreem goedkope broker door te spitten, kom je er vanzelf achter of dit bij deze broker ook het geval is.
Beleg altijd met een doel
Veel beginnende beleggers maken de fout zonder duidelijk doel te investeren. Ze willen winst maken, maar hebben geen idee hoeveel geld ze dan willen verdienen en op welke termijn ze deze winst willen maken. Dit is zonde, want met een duidelijk doel kun je veel effectiever beleggen. Ga daarom nooit zomaar aan de slag met investeren, maar bepaal eerst je beleggingsdoel.
Verschillende beleggingsdoelen
Er zijn vele verschillende beleggingsdoelen. Zo kun je het doel nastreven om je vermogen op de lange termijn te laten groeien, maar kun je ook streven naar een stabiele inkomstenstroom met beleggen. Er zijn ook veel mensen die sparen voor hun pensioen door (een deel van) hun vermogen te beleggen. Ook jij kunt dit beleggingsdoel nastreven.
Beleggingen evalueren
Heb je eenmaal een doel bepaald voor jezelf, dan ben je nog niet klaar. Nu moet je tussendoor controleren of het gaat lukken dit doel te bereiken. Dit doe je door jouw beleggingen te evalueren. Heb je jouw doel bereikt, dan kun je een nieuw doel opstellen om jezelf uit te blijven dagen. Je kunt er ook voor kiezen om je oude doel na te blijven streven, voor succes op de lange termijn.