Beleggen in grondstoffen? Wat moet je weten
Beleggen in grondstoffen? Weet je welke grondstoffen er zijn? Waarschijnlijk denk je vooral aan olie of goud. Er zijn echter nog veel meer grondstoffen waarin gehandeld wordt. Onder de noemer energie vallen onder andere olie, gas en steenkool.
Bekende (edel)metalen zijn goud, zilver en koper. Beleggen in zilver is bijvoorbeeld enorm populair. Agrarische producten, zoals koffie, thee en cacao, zijn ook grondstoffen. Bovendien zijn ook de synthetisch gemaakte chemische elementen, zoals uranium, lithium en kobalt, grondstoffen.
In al deze grondstoffen kan worden belegd in bij de beurs genoteerde grondstoffenfondsen. De belegger profiteert wanneer de grondstoffen in waarde stijgen. Voordat je zover bent zul je eerst moeten leren beleggen.
Voordelen van het beleggen in grondstoffen
Waarom moet je overwegen om te gaan beleggen in grondstoffen? Je wilt natuurlijk een graantje meepikken van de stijging van de grondstoffenprijs. Investeren in grondstoffen heeft een viertal voordelen.
Tip: beleg alleen met geld dat je over heb. En volg vooraf eerst een online cursus beleggen als je nog geen ervaring hebt in het beleggen. Je loopt zo minder risico en als beginnende belegger leer je in 6 weken wat je moet weten om meer rendement te behalen.
Stijgende vraag naar grondstoffen
Het is niet denkbaar dat de vraag naar grondstoffen gaat stijgen. Het is een kwestie van vraag en aanbod. De groeiende economie in China en andere opkomende landen leidt onder andere tot een sterk toenemende vraag naar bouwmaterialen en naar aardolie.
Een stijgende vraag leidt, zeker als het aanbod gelijk blijft, tot stijgende prijzen. Door de stijgende vraag naar grondstoffen is het vrijwel zeker dat de prijzen van grondstoffen binnenkort gaat stijgen. Beleggers in grondstoffen profiteren van die prijsstijgingen.
Bescherming tegen inflatie
Beleggingen in grondstoffen zijn waardevast. Ze hebben weinig last van inflatie. Aandelen van bedrijven hebben dat wel. Bij een hoge inflatie kan een onderneming niet altijd zijn prijzen verhogen. Het gevolg is dat de winst daalt.
Ook de aandelen van de onderneming dalen dus in waarde. Een stijgende inflatie zorgt bovendien voor een hogere rente en voor lagere obligatiekoersen. Grondstoffen hebben dit nadeel niet. De koers van grondstoffen houdt doorgaans de inflatie bij. Grondstoffen zijn dus te beschouwen als een probaat middel tegen geldontwaarding.
Beperken risico
Je kunt het risico van het beleggen in aandelen beperken door te beleggen in verschillende soorten aandelen. Ook kun je overwegen om te investeren in zowel aandelen als in obligaties of in vastgoedfondsen. Door spreiding ben je minder gevoelig voor plotselinge koersdalingen op een deel van de aandelenmarkt.
Vooral het ook beleggen in grondstoffen lijkt het risico van het beleggen te verminderen. Ze presteren toch, in tegenstelling tot aandelen en obligaties, wel goed in tijden van stijgende inflatie. Het totale risico van de belegging neemt dankzij het ook beleggen in grondstoffen af. Er hoeft, dankzij de belegging in grondstoffen, niet veel rendement worden ingeleverd.
Bewezen succes
Beleggers die rondom de eeuwwisseling hebben geïnvesteerd in grondstoffen hebben tien jaar lang goede rendementen behaald. De beleggers in aandelen hadden het in die tijd zwaar te verduren. Van 2011 tot 2016 waren de rendementen negatief. Toch zijn veel beleggers optimistisch. Veel grondstoffen zijn of worden schaars. De vraag naar grondstoffen neemt bovendien steeds meer toe. Wellicht gaan de grondstoffenprijzen binnenkort weer stijgen.
Direct investeren in grondstoffen
Een belegger kan direct investeren in grondstoffen. Hij koopt bijvoorbeeld een klomp goud. Er zijn ook andere manieren om grondstoffen direct te verhandelen. Op termijnmarkten (futures) kopen handelaren contracten die het recht geven op levering van een bepaalde grondstof op een bepaalde tijd, tegen een bepaalde prijs.
Voor particuliere beleggers zijn die termijncontracten niet interessant. Er zijn te grote bedragen mee gemoeid. Banken hebben daarom fondsen gecreëerd die het mogelijk maken om met een klein bedrag rechtstreeks in grondstoffen te beleggen. Ook particuliere beleggers kunnen zo inspelen op de prijsschommelingen van de verschillende grondstoffen.
Indirect investeren in grondstoffen
Door aandelen te kopen van bijvoorbeeld een mijnbouwbedrijf kan een belegger indirect investeren in grondstoffen. Is een land rijk aan veelgevraagde grondstoffen? Dan zal de beursindex bij een sterke stijging van de grondstofprijzen ongetwijfeld stijgen. Door een indextracker te kopen (die de beursindex volgt) beleg je indirect in grondstoffen.
Direct of indirect investeren?
Kun je beter direct of indirect investeren in grondstoffen? Je kunt beter direct in grondstoffen investeren, want het is niet zeker of een mijnbouwbedrijf ook daadwerkelijk profiteert van de stijging van de grondstofprijzen. Werknemers van het bedrijf kunnen bijvoorbeeld gaan staken, of een onderneming heeft juist voor te veel geld een bedrijf overgenomen. Dat kan leiden tot minder winst en dus tot een minder sterk stijgende beurskoers dan verwacht.
Nu investeren in grondstoffen?
Er hoeft voorlopig niet gerekend te worden op renteverhogingen. Spaargeld op de bank brengt dus niets op. Beleggen biedt een mogelijkheid om rendement te halen. Is het wel verstandig om in grondstoffen te beleggen? Grondstoffen zijn de afgelopen jaren erg in prijs gedaald. Moet je daarom nu te investeren in grondstoffen en wachten tot de koers van grondstoffen weer gaat stijgen? Die vraag kan ontkennend worden beantwoord.
Waarom je niet moet investeren in grondstoffen
De belegger in grondstoffen heeft het de afgelopen jaren niet gemakkelijk gehad. Tussen 2011 en 2016 waren de rendementen negatief. De prijzen van grondstoffen daalden steeds verder. Het herstel van de grondstofprijzen in 2016 kreeg in 2017 geen vervolg. Begin 2017 waren de grondstofprijzen nog steeds lager dan het historisch gemiddelde.
Dat heeft in 2017 niet geleid tot stijgende grondstofprijzen. Integendeel, de index was in 2017 negatief. Ook in 2018 wordt door vermogensbeheerders geen sterke stijging van de grondstoffenprijzen verwacht. Het lijkt dus niet verstandig om nu in grondstoffen te investeren.
Investeren in goud en olie
Wil je toch investeren in grondstoffen? Je zou dan kunnen beleggen in goud en olie. Voor deze grondstoffen wordt wel een prijsstijging verwacht.
Er zijn vermogensbeheerders die optimistisch zijn over het beleggen in goud. Wellicht staan we aan de vooravond van een nieuwe goudrally. De negatieve reële rente is positief voor de goudprijs.
Bovendien is het een feit dat goud goed presteert als aandelen minder presteren. Veel aandelen zijn al hoog gewaardeerd, dus het rendement van aandelen wordt de komende jaren waarschijnlijk minder.
De vraag naar olie stijgt sterker dan verwacht. Ook in de komende jaren zal er waarschijnlijk een stijgende vraag naar olie zijn, vooral uit China. De olieprijs zal daarom zeker verder herstellen.