Beleggen in obligaties en futures
Wil jij meer weten over beleggen in obligaties en futures? Beleggen kan een interessante manier zijn om meer uit je vermogen te halen. Tegenwoordig is het vrijwel niet meer rendabel om je geld op een spaarrekening te laten staan, als je je vermogen wilt vermeerderen.
Beleggen in obligaties
Het beleggen in obligaties is een relatief veilige manier van beleggen en kan uitkomst bieden als je voor langere termijn een investering wilt maken en ervoor wilt zorgen dat je regelmatig rente ontvangt over het geld dat je in de obligatie hebt gestoken.
Een obligatie is als het ware een lening aan een bedrijf en heeft een vastgestelde tijdsduur, aan het eind van het contract wordt het totaal geleende bedrag aan je terugbetaald door het bedrijf.
Wanneer je belegt in futures zijn er vaak meer risico’s aan verbonden dan bij obligaties, het zorgt echter wel voor dagelijks inzicht in de extra mogelijkheden die je hebt met je vermogen.
Voor je gaat beleggen is het verstandig om op een slimme manier te leren beleggen. Alleen dan haal je het maximale rendement uit jouw vermogen. Een goede manier is door gebruik te maken van de Trading Navigator Methode.
Lees ook: In 10 stappen succesvol beleggen (Harm van Wijk)
Wat is een obligatie?
In feite is een obligatie niets meer dan een lening die jij uitgeeft aan een bedrijf of overheid. In ruil voor de obligatie ontvang je rente, dit wordt ook wel de coupon genoemd. Door het minimale risico dat je loopt door te beleggen in obligaties, is dit niet de meest spannende vorm van beleggen.
Het biedt echter wel meer zekerheid dan beleggen in bijvoorbeeld opties of aandelen.
Bij het beleggen in een obligatie wordt altijd een einddatum afgesproken, waarop het geleende geld aan jou wordt teruggegeven. In het geval van bijvoorbeeld een faillissement gebeurt dit uiteraard niet, dit komt echter in verhouding weinig voor.
Waarom kiezen voor beleggen in een obligatie?
Of een obligatie voor jou interessant is, hangt onder andere af van het doel waarmee je belegd. Het beleggen in obligaties kan vanwege de volgende voordelen interessant zijn. Allereerst is het een gegeven dat je zo weinig mogelijk risico loopt.
Als je wilt beleggen, maar niet teveel risico wilt lopen is een obligatie een goede optie. Daarnaast is het middels een obligatie vrijwel zeker vast te stellen wat het belegde vermogen oplevert binnen de afgesproken termijn, dit schept duidelijkheid. Je ontvangt vaste rente over de lening waardoor je zekerheid hebt over inkomsten.
Tip: als je sneller rendement wilt zien over jouw beleggingen dan is het volgen van een cursus beleggen voor beginners geen overbodige luxe.
Handelen in obligaties
De waarde van de obligatie is het totale bedrag dat een bedrijf via deze weg wilt verzamelen. Dit bedrag wordt opgedeeld in kleinere delen om op de beurs te verkopen, ook wel coupures genoemd. Indien je voor de afgesproken einddatum een obligatie verkoopt, is de hoogte van het bedrag dat je krijgt afhankelijk van de huidige rente op de kapitaalmarkt. Naarmate de rente lager is, zijn obligaties meer waard.
De rente op een obligatie wordt bepaald door drie factoren. De eerste is de marktrente, welke wordt vastgesteld door de Europese Centrale Bank (ECB). Daarnaast speelt de looptijd van de obligatie een rol in de opstelling van de rente. Hoe langer je geld in een obligatie zit, hoe hoger de rente die je er over ontvangt. Als laatste speelt de kredietwaardigheid van het bedrijf of de overheid waarin je geld investeert een rol bij het opstellen van de rente.
Voor je belegt in obligaties
Net als bij het beleggen in andere mogelijkheden dan obligaties, is het belangrijk dat je zorgt dat je goed geïnformeerd bent over het bedrijf, het rendement en de mogelijke risico’s die een investering met zich meedraagt.
Ook is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat het doel van je belegging is, dit kan meehelpen in de besluitvorming voor een bepaalde obligatie met een bepaalde rente. Verder is het ook hierbij belangrijk dat je alleen geld belegt dat je kunt missen, gezien iedere vorm van beleggen risico’s met zich mee brengt.
Dit neemt echter niet weg dat het beleggen in obligaties een relatief zekere manier van beleggen is. Het komt in verhouding weinig voor dat je volledige investering voor niets is geweest aan het einde van de termijn.
Beleggen in futures
Beleggen in de waardeverandering van een product middels een overeenkomst, dat kan door te beleggen in een future. Futures zijn er voor daadwerkelijke producten zoals graan of thee, maar ook voor financiële producten zoals aandelen. Deze overeenkomsten kan je kopen en verkopen, ze worden verhandeld op de effectenbeurs.
Dagelijks wordt de stijging of daling van de koers berekend ten opzichte van de voorgaande dag. Bij een koersstijging ontvang je het verschil, bij een daling zal je moeten bijbetalen. Van tevoren heb je afgesproken hoeveel van het product je belegt en hoe lang.
Initial en variation margin
Bij het handelen in futures hebben zowel de koper als verkoper een verplichting. Daarom moet bij ondertekening van de overeenkomst een initial margin worden betaald, als garantie dat ze elkaar daadwerkelijk zullen betalen. De variation margin is het bedrag dat dagelijks wordt betaald, afhankelijk van de koers van de future.
Winst en verlies bij het handelen in futures
Wanneer het product waarop jij een future hebt stijgt in waarde op de beurs, dan maak je winst. De waardestijging wordt aan jou uitbetaald. Indien je een future verkoopt en het product waarvoor deze is daalt in waarde, dan maak je ook winst.
In dit geval krijg je immers de waardedaling uitbetaald. Indien je een future hebt op een product dat daalt in waarde, dan maak je verlies omdat je de waardedaling moet betalen. Bij de verkoop van een future die gepaard gaat met een waardestijging van het product, zal je deze moeten betalen aan de koper.
Beleg op de manier die bij je past
Als je meer zekerheid wilt hebben dan is het beleggen in obligaties een goede keuze ten opzichte van beleggen in futures. Beleggen in futures kan echter een interessante manier van beleggen zijn als je het interessant vindt om je regelmatig bezig te houden met de stand van zaken met betrekking tot het product waar jij voor hebt gekozen.
Het belangrijkste is dat je een manier kiest die bij je past en aansluit bij de doelen die je hebt vastgesteld voor je bent gaan beleggen.