Cryptocurrencies zijn digitale munteenheden die gebruik maken van cryptografische methoden om transacties zo veilig mogelijk te laten verlopen.
Ze zijn digitaal en gedecentraliseerd in tegenstelling tot traditionele gecentraliseerde valuta’s. En dit is nog maar één kenmerk dat crypto uniek maakt. In deze zeer handige gids vind je alle informatie over cryptocurrencies. Wedden dat je na het lezen een echte crypto expert bent?
Welke onderwerpen komen aan bod in deze crypto trading gids?
Laten we vooropstellen: dit artikel is puur informatief en geen handelsadvies. Wie begint met traden, of dat nu op de cryptomarkt of aandelenmarkt is, moet zich informeren.
Dit is precies de reden waarom wij deze cryptogids voor jou hebben geschreven. We willen jou als lezer een bepaalde basis meegeven.
Het is echter aan jezelf of je uiteindelijk cryptomunten koopt, waar je dat doet en hoe je handelt.
De meest succesvolle crypto traders verdiepen zich elke dag in digitale valuta. Ben je nieuw op de cryptomarkt? Dan maak je met deze gids een goede start. De volgende onderwerpen komen aan bod:
Wat zijn cryptocurrencies en wat zijn hun meest belangrijke kenmerken?
Cryptocurrencies hebben een aantal belangrijke kenmerken, zoals de al eerder genoemde decentralisatie. Bovendien zijn het digitale valuta die alleen online bestaan.
Cryptocurrencies kunnen worden gebruikt tijdens het traden op exchanges en voor aan- en verkopen van goederen of diensten. Ze maken gebruik van een gedistribueerd grootboek dat een blockchain wordt genoemd.
Alle transacties zijn beveiligd door een geheimschrift dat ‘crypto’ wordt genoemd. Ook zijn transacties onveranderlijk, wat betekent dat externe partijen ze niet kunnen veranderen en/of manipuleren.
Wat zijn de voordelen van cryptocurrencies?
Cryptocurrenciencies zoals Bitcoin en andere digitale munten worden steeds populairder. Steeds vaker accepteren bedrijven, instellingen en banken ze als betaalmiddel.
Zelfs overheden hebben er interesse in. Zo overwegen onder andere China en Rusland om een eigen digitale munt in te voeren. Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van deze digitale valuta’s om online aankopen te doen. Bij deze enkele voordelen op een rij:
- Het is decentraal: Bij een crypto transactie is er geen bemoeienis van derde partijen, zoals de overheid of financiële instellingen.
- Het is anoniem: Crypto transacties worden opgeslagen in de blockchain, en die zijn meestal openbaar. Iedereen mag bekijken wat er gekocht en verkocht is. Degene die de transactie heeft verzonden of ontvangen blijft echter altijd anoniem.
- De kosten zijn laag: De transactiekosten van crypto zijn lager dan die van traditionele valuta.
- Cryptogeld is jouw eigen bezit: Wanneer je crypto koopt komen ze in jouw wallet terecht. Dit is in feite jouw eigen bankrekening. De bank zelf heeft er echter geen enkele invloed op. Tussenpersonen ontbreken bij crypto transacties, dus in feite ben jij je ‘eigen bank’ en is het geld echt van jou.
- Het is zeer toegankelijk voor iedereen over de hele wereld: Zelfs personen uit derde wereld landen kunnen gebruik maken van crypto. Er is namelijk geen bankrekening voor nodig. Het enige wat je moet doen is cryptomunten kopen op een exchange of bij een broker. Vervolgens ontvang je op deze handelsplaatsen een gratis digitale wallet waar je een of meerdere cryptocurrencies in kunt opslaan.
- Het is altijd open: De cryptomarkt sluit in tegenstelling tot de traditionele aandelenmarkt nooit zijn deuren. Het is 24/7 geopend.
- Je kunt zowel long als short gaan: Het is niet alleen mogelijk om te speculeren op een koersstijging, maar ook op een koersdaling. Je kunt dus op verschillende manieren winst maken met crypto.
Tip
Als beginner kun je het beste een goede crypto cursus volgen. In de Crypto Masterclass review lees je alle voordelen over het volgen van deze cursus.
Waar kun je crypto kopen?
Wist je dat naar schatting 300 miljoen mensen van over de hele wereld in het bezit zijn van crypto? En inmiddels accepteren zo’n 1800 bedrijven digitale valuta als betaalmiddel.
Crypto staat nog in de kinderschoenen, maar de groeipotentie is enorm. Het is dus wat ons betreft geen slecht idee om je eens te verdiepen in het fenomeen cryptocurrencies.
Wie weet ben je inmiddels wel overtuigd van het nut van digitale valuta en wil je graag Bitcoin of een andere cryptomunt kopen bij een exchange. Dit zijn in feite online handelsplaatsen waar je jouw crypto kunt inwisselen voor dollars, euro’s, ponden, of een andere fiat valuta.
Ook is het op sommige exchanges mogelijk om te handelen tussen cryptocurrencies onderling. Denk bijvoorbeeld aan het omwisselen van Bitcoin in Ethereum of andersom.
Crypto rechtstreeks kopen
Het is ook mogelijk rechtstreeks van een bedrijf te kopen. Dergelijke instellingen worden ‘brokers’ genoemd en verkopen crypto rechtstreeks aan klanten.
Ze gaan vrij simpel te werk. Een broker neemt jouw geld in dollars of euro’s aan en zet het voor jou om in crypto. Vervolgens kunt je jouw crypto bewaren in een wallet of er in handelen zodat je er mogelijk op korte termijn winst mee maakt.
Hoe kies je een goede exchange of broker?
Misschien sta je te popelen om cryptocurrencies te gaan kopen. Je bent niet de enige die hoopt op financieel succes. Een belangrijke eerste stap is het kiezen van een goede exchange of broker. Let bij het kiezen op verschillende factoren, zoals:
- Heeft de exchange/broker een goede reputatie?
- Wat is het team achter de exchange/broker?
- Hoe is de liquiditeit?
- Wat zijn de handelskosten?
- Welke veiligheidsmaatregelen treft de exchange/broker om cybercriminelen buiten de deur te houden?
- Heeft de exchange/broker goede reviews?
Wat zijn de grootste exchanges ter wereld?
De cryptomarkt kent inmiddels een handjevol exchanges met een goede reputatie. Zij voldoen zeker aan kwaliteitseisen als een goede reputatie, voldoende liquiditeit en een goed team. Wat betreft handelsvolume zijn dit momenteel (juli 2022) de grootste exchanges ter wereld:
- Binance
- FTX
- Coinbase Exchange
- Kraken
- KuCoin
- Huobi Global
- Bitfinex
- Binance.US
- Crypto.com Exchange
Zijn er ook Nederlandse exchanges/brokers?
Cryptocurrency exchanges zoals Binance en FTX ondersteunen een breder scala aan cryptocurrencies en zijn daarom een goede optie voor degenen die willen traden in meerdere munten.
Overigens hoef je voor een goede crypto exchange of broker niet altijd te kiezen voor een internationale aanbieder. Ook Nederland telt een aantal goede crypto bedrijven. We hebben de grootste even voor jou op een rijtje gezet:
- Bitvavo
- LiteBit
- Bitcoin Meester
- Coinmerce
- BTCDirect
- BLOX
Maak direct gebruik van de Bitvavo welkomstbonus waarmee je voor €1000,- gratis kunt handelen.
Bitcoin: de meest bekende cryptomunt ter wereld
Anno 2022 bestaan er ontelbaar veel cryptocurrencies. De bekendste cryptocurrency, Bitcoin, is de meest populaire vorm van digitale valuta en wordt gebruikt voor allerlei transacties.
Bitcoin is een peer-to-peer betalingssysteem dat het mogelijk maakt om betalingen te verzenden en te ontvangen zonder de noodzaak van een vertrouwde derde partij.
Bitcoin werd voor het eerst vrijgegeven als open-source software in 2009. Het werd bedacht door Satoshi Nakamoto, van wie niemand de echte identiteit weet.
Hij creëerde een digitale munteenheid die in de loop der jaren steeds populairder is geworden. De naamsbekendheid van deze munt is dan ook enorm. Zodoende bieden steeds meer bedrijven het aan als betaalmiddel.
De duistere zijde van Bitcoin
Wel is er helaas ook een duistere kant. Zo wordt deze digitale valuta ook wel eens gebruikt op het darknet of als betaling voor ransomware. Bitcoin is een van de grootste munten die gebruikt wordt voor de handel op cryptocurrency beurzen.
Wanneer je in crypto handelt, is het belangrijk om onderzoek te doen en op te letten. Er zijn een aantal groepen die crypto gebruiken voor oplichting.
Ethereum: een van de meest bekende altcoins
Sinds de release van Bitcoin zijn er duizenden zogeheten altcoins gecreëerd. Dit zijn alle cryptocurrencies naast Bitcoin en naar schatting zijn het er al meer dan vijfduizend.
Dit aantal zal in de toekomst waarschijnlijk alleen maar verder toenemen. Een van de meest bekende altcoins is Ethereum.
Dit is een gedecentraliseerd platform waarop smart contracts draaien. Dit zijn applicaties die downtime, censuur, fraude of inmenging van derden kennen. Ethereum heeft zijn eigen munteenheid genaamd ‘Ether’ en gebruikt blockchains om transacties vast te leggen.
Wat doet het Ethereum platform?
Ethereum is een perfect instrument voor het bouwen van blockchain applicaties. Maar dit komt wel met een prijs: flexibiliteit. Deze flexibiliteit heeft geleid tot verschillende klonen van Ethereum.
En de opkomst van dit platform zelf heeft een groot aantal andere tokens gecreëerd, zoals DigixDAO en Augur. Dit maakt Ethereum meer een familie van cryptocurrencies in plaats van een enkele munt.
Koersstijgingen zijn ongekend
Cryptocurrency is een risicovolle investering, maar er zijn genoeg mensen die er veel mee hebben verdiend. Veel mensen beginnen met Bitcoin en Ethereum omdat deze cryptocurrencies veel naamsbekendheid hebben. Ze hebben de afgelopen jaren dan ook zeer sterke koersstijgingen laten zien.
Natuurlijk was dit met pieken en dalen, maar de algehele trend was positief. Zo was Bitcoin in 2012 nog maar een paar honderd dollar waard, terwijl het tien jaar later een waarde van 50.000 euro overschreed. Ongekend!
Wat maakt Ripple (XRP) een interessant project?
Bitcoin en Ethereum zijn zeker niet de enige cryptomunten die als een raket omhoog zijn geschoten.
Zo is het zeker interessant om eens te kijken naar Ripple (XRP). De basis ervan wordt gevormd door ‘I Owe You’, simpelweg afgekort tot IOU. Simpel gezegd is dit een schuldbewijs, oftewel een geschreven belofte van betaling als je geen cash geld in bezit hebt.
Het bewijst dat een persoon een schuld heeft tegenover de ander. Ripple beschikt over een netwerk om IOU’s te verwerken. Het draait zelfs meer daar om dan cryptocurrency zelf.
De munteenheid van Ripple is XRP. Het dient niet als een medium om waarde op te slaan en uit te wisselen, maar meer dan een token om het netwerk te beschermen tegen spam en hackers.
Steeds meer samenwerkingen tussen Ripple Labs en financiële instellingen
Ripple Labs is het bedrijf dat het Ripple-netwerk beheert. Een interessant kenmerk van Ripple is dat het banken wil helpen bij hun financiële transacties en geldoverdrachten.
Daarmee verschilt het sterk van andere cryptocurrencies, zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Het hele systeem is juist ontworpen om banken te helpen. Financiële instellingen zijn dan ook enthousiast over Ripple.
Inmiddels werkt het bedrijf samen met meer dan 100 financiële instanties over de hele wereld, zoals:
- Santander
- Canadian Imperial Bank of Commerce
- InstaReM
- BeeTech
- Zip Remit
Litecoin: is het een goed alternatief voor Bitcoin?
Litecoin is een andere interessante altcoin die we graag even willen benoemen. Het werd in 2011 gecreëerd door Charles ‘Charlie’ Lee om een snellere en goedkopere versie van Bitcoin te zijn.
Lee was een ex-werknemer van Google dat zich had verdiept in de wereld van crypto. Litecoin is ook een van de oudste en populairste cryptocurrencies ter wereld.
De naam “lite” verwijst naar het feit dat het lichter is dan Bitcoin en een lagere transactiekost heeft.
Wat is het verschil tussen Litecoin en Bitcoin?
Litecoin is vergelijkbaar met Bitcoin omdat het een blockchain netwerk gebruikt. Het verschil is wel dat het een snellere blokgeneratietijd heeft dan Bitcoin. Dit betekent dat het meer transacties per tijdseenheid kan verwerken. Litecoin heeft ook minder transacties per tijdseenheid dan Bitcoin.
Dit houdt in dat het in staat is om meer transacties te verwerken.
In de praktijk is dit echter nog niet gebeurd, omdat Bitcoin meer gebruikers heeft. Litecoin kan worden verhandeld op exchanges/brokers als Binance, Bittrex, Poloniex en Bitvavo.
Wat is Monero en wat maakt het uniek?
Monero is een van de meest bekende altcoins ter wereld. Het heeft een eigen algoritme met een aantal privacy eigenschappen die Bitcoin mist.
Zo heeft Monero een concept genaamd ring signatures dat in staat was om het spoor van transacties in de blockchain te doorsnijden. Deze privacy munt heeft ook een duistere kant.
Zo wordt het helaas vaak gebruikt op het darkweb. Desondanks is het enthousiasme van crypto gebruikers over Monero groot, omdat ze er nog anoniemer mee kunnen handelen dan bij Bitcoin.
Investeren in crypto: hoe begin je?
Investeren begint natuurlijk met het kopen van crypto, misschien wel van bovengenoemde cryptomunten of projecten. Wanneer je van plan bent om te gaan investeren in crypto is het eerste wat je moet doen het lezen van de white paper.
Doe dit vooral wanneer je een investering in een ICO overweegt.
Een whitepaper is een document die door het team achter een crypto munt wordt gepubliceerd. Ze delen alle informatie over hun project die je moet weten, zoals:
- Wat probeert het team te bereiken?
- Hebben ze de middelen, of hebben ze al gewerkt aan hun doelen?
- Wat zijn de tijdlijnen en mijlpalen?
Investeren in een ICO: let goed op
Een cryptomunt wordt vaak gelanceerd via een Initial Coin Offering (ICO). Dit is simpel gezegd een vorm van crowdfunding waarbij geld wordt ingezameld om een cryptomunt te kunnen lanceren.
Nog dagelijks vinden er ICO’s plaats, hoewel de populariteit ervan is gedaald sinds 2017. Op dat moment was de populariteit van crypto crowdfunding op zijn hoogtepunt.
Wees altijd voorzichtig wanneer je een ICO tegenkomt. Niet alles is even betrouwbaar. Verdiep je in het bedrijf en de mensen die het hebben opgericht. Lees de informatie op de website of hun whitepaper.
Bedenk een plan voordat je begint
Misschien heb je op dit moment een fijne baan met een mooi salaris. Helaas is baanverlies, bijvoorbeeld door ontslag, nooit helemaal uit te sluiten.
Zodoende is het heel belangrijk om een plan voor de toekomst te hebben. Misschien is crypto wel het antwoord. Het kan zeker geen kwaad om een bedrag te investeren naast het gewone werk dat je doet.
Maar die keuze is aan jou. Veel mensen willen profiteren van de kansen die crypto biedt, maar zijn bang om geld te verliezen door dit te doen.
We raden aan om een plan te bedenken voordat je gaat traden. Hoe lang wil je investeren in een bepaalde cryptomunt? Zet dit plan desnoods op papier. En het meest belangrijke: wijk er niet vanaf. Doorgaans pakt volhardend zijn het beste uit.
Regel nummer 1: Investeer nooit meer geld dan dat je kunt missen
Bepaal ook het bedrag dat je kunt missen. Investeer nooit meer geld dan dat je kunt missen. Op die manier raak je niet in de schulden. Hou je vervolgens aan het plan en laat je vooral niet leiden door emoties.
De cryptomarkt is nu eenmaal volatiel en koersen zijn niet altijd te voorspellen. Zie het als een spel, probeer van bepaalde gelegenheden te profiteren en handel rationeel en verstandig.
Vermijd een ‘get rich quick scheme’
Soms lijken munten in waarde te stijgen als gevolg van vraag en aanbod. Dit is niet altijd het geval. Om een waarde op lange termijn te hebben, moet een munt nuttig zijn en een reëel nut hebben.
Kies dan ook cryptomunten uit die niet zozeer deel uit lijken te maken van ‘get rich quick scheme’.
Wees je bewust van de risico’s van crypto
Het is een feit dat crypto trading zeer winstgevend kan zijn wanneer je het met de juiste kennis doet. Ervaren traders maken bijvoorbeeld gebruik van ‘leverage trading’.
Dit betekent dat je met een kleine inleg een trade opent met een veel grotere waarde. Dit is mogelijk omdat de broker jou geld voorschiet. De inleg staat bekend als de ‘marge’ en is als het ware jouw onderpand.
Dit is een interessant fenomeen, maar nieuwe beleggers moeten toch echt eerst onderzoek doen naar handel met een hefboomwerking voordat ze er mee aan de slag gaan. Als het niet goed gaat, kun je namelijk veel geld verliezen.
En helaas gebeurt dit bij onervaren traders maar al te vaak. Wees je dus bewust van de risico’s die cryptocurrency handel ook met zich meebrengt.
Short term trading
Misschien geef je de voorkeur aan ‘short term trading’ in plaats van leverage trading. Daarbij speculeren handelaren op het al dan niet in waarde stijgen of dalen van een bepaalde activa.
De handelaar kan op zoek gaan naar een goede investeringsmogelijkheid en moet daarvoor bepalen of een bepaalde cryptomunt wel of niet in waarde zal stijgen.
Maakt hij of zij een goede keuze in combinatie met leverage trading, dan wacht er flinke winst. Maar onthoud: het kwartje kan ook de andere kant opvallen. We raden deze vorm van traden dan ook niet aan bij beginnende crypto handelaren.
Wat is mining?
Geef je de voorkeur aan een iets veiliger manier van geld verdienen? Dan is het wellicht een optie om cryptocurrencies te minen.
Dit is het proces waarbij transacties op het netwerk worden gecontroleerd en geverifieerd. Pas als alles in orde is worden ze aan de blockchain toegevoegd. Voor de publicatie van een blok dient er een rekensom te worden opgelost.
Miners zetten speciale computers aan het werk om de mathematische puzzel op te lossen. Wie dat als eerste voor elkaar krijgt, ontvangt een beloning in de vorm van crypto.
Mining brengt voor- en nadelen met zich mee
Overigens is mining voor digitale munten die het Proof of Work protocol hebben, zoals Bitcoin en Litecoin. Het vergt veel werk vooraf. Zo dien je speciale computerapparatuur aan te schaffen om te kunnen minen. Dit is vrij duur.
Uiteindelijk verdien je er op de lange termijn echter een mooi passief inkomen mee. En dat is voor veel mensen een goede reden om te beginnen met crypto mining.
Hoe begin je met het minen van crypto?
Er zijn verschillende manieren om crypto te minen. De twee meest voorkomende manieren zijn cloud mining en hardware mining.
Bij de eerstgenoemde manier van mining betaal je een bedrijf om hun apparatuur te gebruiken om voor jou te minen.
Je hoeft je daarom nooit zorgen te maken over de aanschaf of het onderhoud van je eigen mining apparatuur. Het enige wat je hoeft te doen is een account aanmaken bij een bedrijf. Vervolgens handelt het team alles verder voor je af. Ook zorgen over hoge elektriciteitskosten zijn verleden tijd.
Het bedrijf neemt dit namelijk graag van je over. Je meldt je eenvoudig aan voor een account bij een bedrijf, en zij handelen verder alles af. Je kunt je account in een paar minuten opzetten en meteen beginnen te minen. Je ontvangt je winst via een veilige betalingsmethode.
Hardware mining
Je kunt ook crypto minen met behulp van je eigen computer hardware. Dit wordt hardware mining genoemd. Dit is duurder dan cloud mining omdat je je eigen apparatuur moet kopen en onderhouden. Aan de andere kant hou je de touwtjes wel in eigen handen.
Je zult er echter wel voor moeten zorgen dat je hardware geoptimaliseerd is voor crypto mining. Als je niet vertrouwd bent met hoe je je hardware kunt optimaliseren, kun je beter wat hulp van een professional inroepen.
Ingewikkelde wiskundige sommen oplossen
Mining is het proces van het oplossen van ingewikkelde wiskundige problemen om nieuwe blokken te vinden. Een blok is een verzameling transacties die aan de blockchain wordt toegevoegd.
Als een blok gevonden is, ontvangt de mijnwerker een beloning. Deze beloning is meestal in de vorm van munten. Om betaald te krijgen moet je een wiskundig probleem oplossen.
Algoritmen
Er zijn verschillende algoritmen die gebruikt worden om deze blokken te maken. Sommige algoritmen zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk op te lossen zijn, terwijl andere zo ontworpen zijn dat ze moeilijk op te lossen zijn.
Algoritmen zijn bijvoorbeeld scrypt, bcrypt, en SHA-256 en zijn voor professionals vrij eenvoudig te gebruiken. Deze algoritmen worden dan ook vaak gebruikt door cloud mining bedrijven.
Wat is Proof of Stake?
Het is een term die crypto investeerders vaak tegenkomen: Proof of Stake. Deze term wordt gebruikt voor de methode om munthouders te belonen voor hun inspanningen.
Dit in tegenstelling tot Proof of Work, waar de beloning de blokbeloning is. Staking is anders dan mining omdat er geen sprake is van een blokbeloning, maar het belonen van de munten in het bezit van de staker.
Bij Proof of Stake verschilt de beloningsgraad sterk, afhankelijk van de munt. Over het algemeen zijn de beloningen veel kleiner dan bij minen.
Een nieuwe benadering
Proof of stake is in feite een nieuwe benadering van consensus in de cryptocurrency-wereld. Het is gebaseerd op het idee dat de waarde van een munt recht evenredig moet zijn met de hoeveelheid werk die het kost om hem te verwerven.
Dit in tegenstelling tot Proof of Work, dat gebaseerd is op het idee dat de waarde van een cryptocurrency recht evenredig is met de hoeveelheid computerkracht die nodig is om het netwerk te beveiligen.
Waarin verschilt Proof of Stake van Proof of Work?
In een proof of stake-systeem is de waarde van een munt gebaseerd op de hoeveelheid werk die het een individu kost om hem te verkrijgen.
Dit is anders dan bij een Proof of Work-systeem, omdat mijnwerkers niet met elkaar hoeven te concurreren om middelen om het netwerk te beveiligen.
In plaats daarvan moeten ze simpelweg met iedereen concurreren voor toegang tot het netwerk. Dit betekent dat het netwerk beveiligd zal worden door een kleiner aantal mensen. Hoe meer mensen deelnemen aan het beveiligen van het netwerk, hoe minder veilig het wordt.
Niet kwetsbaar voor 51 procent aanvallen
Het probleem met Proof of Work is dat het veel energie en rekenkracht vergt. Dit maakt het duur om te onderhouden en te draaien. Proof of stake lost dit probleem op door minder energie en rekenkracht te vragen.
Een ander voordeel van Proof of Stake is dat het niet kwetsbaar is voor 51% aanvallen. Dit komt omdat het niet nodig is voor een groep mensen om een meerderheid van de munten te controleren om het netwerk aan te vallen.
Het enige wat ze moeten doen is de meerderheid van de validators van het netwerk controleren. Aangezien de validators willekeurig worden geselecteerd, betekent dit dat het zeer moeilijk is te voorspellen welke validators zullen worden geselecteerd.
Centralisatie
Een nadeel van Proof of Stake is het feit dat het kan leiden tot centralisatie van het netwerk. Dit komt omdat het makkelijk is om het selectieproces te manipuleren.
Een persoon zou bijvoorbeeld een aantal validators kunnen omkopen om hem te selecteren in plaats van iemand anders. Of het persoon gebruikt zijn of haar rekenkracht om meerdere blokken te maken die naar dezelfde transactie verwijzen.
Crypto en social media: zo gebruik je het
De cryptocurrency markt is groeiende, maar staat nog in de kinderschoenen. Slechts een klein percentage van de wereldbevolking heeft er in geïnvesteerd.
Dat is op zich niet erg, maar betekent wel dat een tweet van een invloedrijk persoon de koersen al flink kan beïnvloeden.
De tweets van Tesla-topman Elon Musk zijn daar een goed voorbeeld van. Zijn positieve berichten over Dogecoin deden deze crypto als een raket omhoog schieten, hetgeen wel weer past in het straatje van Musk.
Hoe dan ook is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van het laatste nieuws op de cryptocurrency markt. Maak daarom gebruik van social media platforms om op de hoogte te blijven van het laatste crypto nieuws:
- Telegram
Als je betrokken wilt raken bij de cryptocurrency-markt, moet je de juiste mensen volgen en de officiële Twitter-accounts in de gaten houden van de munten waarin je wilt investeren.
Telegram
Telegram is in bepaalde opzichten vergelijkbaar met WhatsApp. Het is een privé berichtendienst waarmee je groepschats met duizenden mensen kunt maken.
Ook kun je deelnemen aan allerlei groepschats over crypto. Telegram is een goede manier om van ervaren mensen te leren en waardevolle informatie over crypto te krijgen.
Zelfs als je alleen maar meeleest en nooit commentaar geeft, kun je nog steeds waardevolle informatie opdoen.
Een noodzakelijk kwaad als je op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen in cryptocurrency nieuws: Reddit. Meld je aan bij de verschillende cryptocurrency-gerelateerde subreddits.
Veel mensen raken in paniekmodus als ze zien dat anderen in paniek raken. Het gevolg? Een massale verkoop van een bepaalde crypto, terwijl daar niet altijd een goede reden voor is.
Als je niet weet waar je het over hebt, kun je altijd op zoek gaan naar bronnen die dat wel doen. De cryptocurrency-gerelateerde topics op Reddit zijn daar over het algemeen zeer geschikt voor.
Veelgestelde vragen
Met een crypto cursus leer je alle basistechnieken van het handelen in crypto. Je leert wat de potentie van Bitcoin en altcoins zijn en hoe je er winstgevend in kunt handelen.
De altcoins Ethereum (ETH), Ripple (XRP) en Litecoin (LTC) zijn ook in 2022 weer cryptomunten om in de gaten te houden.