Cryptocurrency kopen, dit moet je weten

Was cryptocurrency in het verleden alleen nog weggelegd voor de happy few, afgelopen jaren zijn cryptos niet meer weg te denken in onze steeds digitaler wordende wereld.

Nog even en dan verdwijnt cash geld uit ons bestaan en betalen we alleen nog maar met digitale valuta.

Maar wat is cryptocurrency nou precies en wat kun je ermee? En als je wilt beleggen of betalen in cryptovaluta wat moet je dan weten? Klopt het dat het ‘foute boel’ is en dat je er ver van weg moet blijven of mis je daarmee juist de boot?

Welke munten zijn er allemaal en is dit te vergelijken met de reguliere aandelenmarkt? Net als bij de trade in aandelen brengt beleggen in crypto significant risico met zich mee en natuurlijk ook de mogelijkheid om mooie winsten te boeken.

In dit artikel gaan we op ontdekkingsreis door de wondere wereld van de cryptovaluta’s en de do’s en don’ts in het gebruik ervan.

Wat is cryptocurrency en hoe werkt het?

Hebben traditionele valuta een papieren variant of een muntversie met daarop de waarde van de munt.

Cryptovaluta’s zijn een volledig digitaal gedeeld eigendomsbewijs, dat is opgeslagen in een blockchain.

Als je als gebruiker cryptocurrency naar een andere gebruiker wil sturen, in ouderwetse termen de ene gebruiker betaalt de andere, dan stuur je de currency naar de digitale wallet van de ander.

Crypto tips

Om je goed voor te bereiden is het altijd verstandig eerst een cursus te volgen. Wij hebben de beste crypto cursussen voor je uitgeprobeerd en overzichtelijk op een pagina gezet. Van enkele opleidingen hebben we ook een review geschreven zoals de Crypto Masterclass review en de X10 met crypto review. In deze reviews gaan we dieper in op het aangeboden lesmateriaal van de cursussen.

Blockchain

Blockchain is een digitale database waarin je digitale transacties kunt opslaan.

Er zijn allerlei soorten transacties mogelijk. Van betalingen met digitale valuta of munten tot uitwisseling van gegevens tussen 2 partijen zoals eigendomsbewijzen of contracten.

Ze worden omgetoverd tot blokjes informatie die beide partijen digitaal ondertekenen en die zonder tussenkomst van een derde direct worden opgeslagen in de database.

Experts noemen blockchain wel de grootste uitvinding sinds het internet. Zo ontdekken steeds meer bedrijven en instanties de waarde van deze technologie om data en transacties zowel veilig als efficiënt op te slaan.

Dat maakt cryptovaluta zo aantrekkelijk. Met behulp van cryptografie wordt alle informatie versleuteld opgeslagen in blockchain.

Digitale valuta brengt alle transacties in blokjes opgeslagen in een groot netwerk van een computer.

Elke nieuw blokje heeft informatie over het vorige blokje, dat op zijn beurt weer informatie over het vorige blokje bevat en zo ontstaat een lange, niet te veranderen en niet te kraken informatieketting ofwel blockchain.

Waar kan ik met Bitcoins betalen?

Waar betalen met Bitcoin? Met bitcoin of cryptomunten kun je in real-time heel snel betalingen doen. Zowel voor een biefstuk bij de slager als het abonnement van je telefoon.

Je kunt de crypto overal gebruiken. Steeds meer mensen bezitten cryptocurrency. Ook al is het in Nederland nog geen officieel betaalmiddel, je kunt er op steeds meer plekken mee betalen.

Zo kun je bij steeds meer webshops terecht met cryptomunten en inmiddels kun je ook cryptocurrency cadeaukaarten kopen waarmee je tegoed kunt aanschaffen voor winkels.

Verder wordt crypto veel verhandeld. Je bewaart ze in je zogenaamde digitale wallet, een app die je cryptocurrency bij houdt en ook daar zijn er een hoop van. Investeerders kunnen hiermee betalen op de cryptomarkt en beurzen.

Crypto betaalkaart

Welke crypto valuta zijn er?

Waarschijnlijk heb je wel gehoord van Bitcoin. Inmiddels zijn er heel veel verschillende coins op de markt die onder de noemer altcoins te vinden zijn.

Ook altcoins zijn digitale munten die je kunt verhandelen. Ze zijn er in alle soorten en maten. We lopen langs de populairste 5 van dit moment.

Ze verschillen allemaal in waarde en volume.

bitcoin

Bitcoin

Bitcoin is bij uitstek de bekendste onder de cryptocurrency en ook de allereerste. In 2009 zag de eerste bitcoin het licht.

In eerste instantie waren ze nog geen € 0,10 waard. In 2021 bereikten ze bij momenten een waarde van boven de € 40.000,-. Interessant voor beleggers dus.

De koersen schommelen behoorlijk zoals met alle cryptocurrency het geval is. Bitcoin heeft een limiet van 21 miljoen munten.

Ethereum kopen

Ethereum

Ethereum bestaat sinds 2013 en is inmiddels een grote speler op de cryptocurrency markt. De munt zelf, waarin je kunt kopen en verkopen, heet Ether.

De transacties worden bij Ethereum sneller uitgevoerd dan bij Bitcoin. Dat is een groot voordeel.

Een ander voordeel is dat ze dankzij smart contracts compleet programmeerbaar zijn in een eigen programmeertaal Solidity. Ehthereum heeft geen limiet.

Litecoin kopen

Litecoin

Litecoin zag het licht in oktober 2011 en werkt ongeveer hetzelfde als de originele BTC. De limiet is 84 miljoen en ze hebben minder processorkracht nodig om gemined te kunnen worden.

Daardoor kunnen ze 4 keer zo snel gemined worden waardoor de transacties sneller verwerkt zijn.

Doel van de munt is om snel digitale coins over te brengen van de ene naar de andere persoon, zonder tussenkomst van een derde partij.

Ripple

Ripple

Ripple lijkt veel op de eerste cryptocurrency. Het grootste verschil is dat alle munten al bestaan en dus niet meer gemined hoeven worden.

De meeste munten zijn door Ripple nog niet in omloop gebracht. Grote voordeel van Ripple is dat het in real life al veel toepassingsmogelijkheden heeft en dat er een aantal grote banken achter zitten als geldschieters.

Er kunnen 100 miljard XRP in omloop gebracht worden.

Crypto

Bitcoin Cash

In 2017 ontstaat Bitcoin Cash als afsplitsing na een hard fork, ofwel een onenigheid in de community over de gang van zaken binnen het bedrijf.

Cash heeft grotere blokken in de blockchain en kan per blok meer transacties verwerken. Dat zorgt voor een grotere snelheid, maar heeft als nadeel dat de blockchain groter is.

Het maximum aantal coins is vastgesteld op 21 miljoen, waarvan er inmiddels 17 miljoen in omloop zijn.

allesovercrypto

Leer geld verdienen met Bitcoin en cryptocurrency’s. Start vandaag met de Crypto Masterclass.

Wat zijn de beste apps voor crypto?

Er zijn heel veel verschillende apps/wallets waar je je crypto’s kunt bewaren en verhandelen. Om je een beetje wegwijs te maken noemen we de beste 5 voor de Nederlandse markt.

Bitvavo

Bitvavo

De nummer 1 op dit moment en van Nederlandse bodem is Bitvavo. Ze werken met een hele praktische en overzichtelijke crypto app.

De app is heel gebruikersvriendelijk en je kunt in de app op meerdere manieren geld verdienen met cryptocurrency.

BUX Zero review

Bux Zero

Op nummer 2 staat een aftakking van Bux Zero of Bux Crypto genaamd.

Grote voordeel van de app is dat je commissie vrij kan traden, je betaalt onafhankelijk van je inleg een vaste fee. Het platform is simpel en heeft een overzichtelijk portfolio.

eToro

eToro

De nummer 3 is misschien een beetje vreemde eend in de bijt. eToro, online broker die bekend staat als handelaar op de aandelenmarkt.

Je kunt hier ook in crypto beleggen door te investeren in ETF’s en trackers die dan de prijs van de coin volgen. Zo volg je de cryptocurrency koers.

Binance

Binance

Op nummer 4 de app Binance met het grootste handelsvolume en aanbod aan cryptovaluta. Het kan even duren voor je het platform door hebt.

Zeker in de app, die even uitgebreid is als de desktopversie. Met de Binance Lite versie wordt crypto aanschaffen voor de kopers een fluitje van een cent.

Blox

Blox

Tot slot de in Nederland ontwikkelde app Blox met als belangrijkste focus simpel en eenvoudig handelen in crypto.

Je kunt laagdrempelig instappen en ziet snel hoe de app werkt. Je kunt hoge bedragen inleggen, al zijn niet alle cryptomunten te vinden in de app. De transactiekosten kunnen relatief hoog zijn.

Cryptocurrencies: een nieuwe markt

De wereld van de cryptocoin is een hele nieuwe markt. Het is pas 12 jaar geleden dat de eerste cryptovaluta’s het licht zagen, vrijwel niemand had er nog van gehoord en nu al is het handelsvolume gigantisch.

Wie had gedacht dat deze uitvinding zomaar zo’n vlucht zou nemen? Net als bij de introductie van de iPhone had niemand kunnen bedenken dat er zo veel handel zou ontstaan in deze producten.

De marktwaarde is explosief gestegen in een korte tijd, al kan de wisselkoers van moment tot moment enorm verschillen.

De positie van de BTC is een stabiel onderdeel op de online beurzen geworden en verkopers volgen de live koersen op de voet. De totale marktwaarde van crypto ligt op dit moment in dollars rond de $3 biljoen en dat bedrag wordt nog steeds hoger.

Onder jonge beleggers zijn cryptocurrencies heel populair, 42 procent van de jongvolwassenen heeft gehandeld in BTC.

crypto kopen

De marktwaarde van een crypto

De marktwaarde van de coins is lastig te voorspellen. De cryptocurrency koers kan in 24 uur enorm schommelen. De slotkoers kent grote verschillen, onder meer doordat partijen constant speculeren en zich laten mee slepen door de gebeurtenissen in de wereld.

Dat zie je bij aandelen op de beurs terug. Ook bij een cryptomunt heeft het stijgen of dalen alles te maken met vraag en aanbod. Hoe hoger de vraag, hoe hoger de prijs. Zo kun je geld verdienen met cryptocurrency. Zaak is dat je dan de cryptocurrency koers goed bij houdt.

Crypto’s staan bekend om hun volatiliteit (de prijs kan snel stijgen en dalen) en is erg afhankelijk van sentiment. Die volatiliteit ontstaat doordat handelaren reageren op een ‘gevoel’ dat er heerst. Dit kan zowel positief als negatief zijn en ook weer snel veranderen.

Marktkapitalisatie of marketcap is de totale marktwaarde van een cryptocurrency die in omloop is. Investeerders berekenen de marktwaarde door de huidige koers te vermenigvuldigen met de voorraad in omloop.

Hoe koop je crypto valuta?

Met een bankrekening kun je een crypto currency ‘wallet’, een digitale portemonnee, aanmaken waarin je gekochte coins kunt bewaren. Met deze ‘wallet’ kun je een account aanmaken op de website van jouw beurs naar keuze. Hier kun je dan vervolgens handelen en coins kopen en verkopen.

tips

Handelen in crypto

Handel in crypto is vergelijkbaar met handel op de beurs. Bij handelen in cryptocurrencies worden digitale munten verhandeld.

Het idee is dat je een coin koopt voor een bepaalde prijs met als doel deze later tegen een hogere prijs te verkopen. De waarde kan snel stijgen en dalen in korte tijd, ofwel de koersen kunnen behoorlijk schommelen in 24 uur tijd.

Geduld is hierbij een schone zaak. Kocht je de eerste coin ooit voor 0,10 dollar? Tegenwoordig is deze bij momenten 45.000,- dollar waard.

Wat het juiste moment is om te kopen of verkopen hangt niet alleen af van de schommelingen in de koersen, maar vooral ook van jouw sentiment. Raak niet in paniek als de koersen even dalen.

Ze kunnen zo maar weer stijgen. Waar veel mensen verkopen zodra de koersen dalen vanuit paniek omdat ze hun winst zien verdampen, zijn er ook beleggers die juist kopen als de koersen dalen. Dit omdat ze het vertrouwen hebben dat de koersen ook weer gaan stijgen.

Daarbij is het wel belangrijk om je te verdiepen in de cryptocurrencies die je hebt zodat je zelf een oordeel kunt vellen over de potentie van een coin. Hiervoor worden vaak voorspellingen gebruikt die anderen doen. Toch raad ik je aan om zelf onderzoek te doen en te kijken wat de potentie van een munt is.

Is beleggen in crypto verstandig?

Beleggen is hoe dan ook een risicovolle investering waarbij je geen garanties hebt op het uiteindelijke resultaat.

Sommigen zeggen dat de waarde behoorlijk instabiel is vergeleken met de traditionele manier van beleggen. Anderen zeggen juist dat de potentie vele malen groter is dan traditioneel beleggen.

Allerbelangrijkste is dat je geen geld investeert dat je niet kunt missen. Je kunt beter met een laag bedrag beginnen en dan steeds wat winst herinvesteren en zo je portefeuille uitbreiden.

Alleen als je echt goed weet wat je doet, is het slim om veel geld te investeren in cryptocurrency. Dus verdiep je goed in de mogelijkheden.

En als je gaat inleggen hou er dan rekening mee dat je 24 uur per dag de koersen in de gaten houdt. Er zijn inmiddels 10.000 coins op de markt en de marktwaarde verschilt enorm, de potentie ook.

Crypto plan

Veelgestelde vragen

Als je gaat beginnen met crypto dan is het verstandig om in de reguliere munten te beleggen. Denk hierbij aan crypto’s zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin en Cardano. 

Investeren in crypto brengt risico’s met zich mee. Je zult je eerst goed moeten verdiepen in de crypto waarin je wilt investeren en investeer alleen met geld wat je kunt missen. Met de juiste kennis kan het beleggen in crypto verstandig zijn.

Welke coin gaat stijgen in 2022?

In welke crypto investeren en wat zijn de beste cryptomunten? Een antwoord op deze vraag is net als koffie dik kijken. En resultaten behaald in het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Het is niet meer dan een mogelijke uitkomst, dus vaar hier niet blind op en verdiep je in de coins waarin je investeert. Dit is wat analisten zien als trends in 2022.

Het lijkt een droomjaar te worden voor de cryptomunten.

De koersen exploderen, er wordt voor een recordbedrag geïnvesteerd in startups, steeds meer gevestigde partijen zien de meerwaarde van coins en stappen groots in en de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Dat betekent ruimte voor groei op de cryptomarkt.

Wanneer aandelen kopen

Crypto valuta worden steeds meer gebruikt voor dagelijkse boodschappen en ook in ontwikkelingslanden wordt er veel mee gewerkt. Dat betekent dat de markt voorlopig blijft groeien.

Er zijn nog steeds veel nieuwe entries. Kijk goed welke coins veel gebruikt worden voor dit soort toepassingen.

Coins kunnen financiële instellingen, zoals banken, volledig overbodig maken. De trend is dat de grote banken er nu zelf mee aan de slag gaan en producten aanbieden om te beleggen in coins.

Dat maakt de mogelijkheid om in te stappen nog laagdrempeliger. En hiermee ontstaan nieuwe mogelijkheden om in te beleggen.