Ethereum wat is het en wat zijn de mogelijkheden?
Misschien heb je wel eens over Ethereum gehoord, maar weet je niet precies wat dit is? Hier brengen we vanaf nu verandering in. In dit blogartikel lees je namelijk alles over de Ethereum wat je als beginner moet weten.
Het eerste wat je moet weten is dat Ethereum een platform is en geen cryptovaluta. Echter heeft het platform Ethereum wel een eigen cryptovaluta die Ether heet. Deze valuta wordt vaak aangeduid met de letters ETH.
Op het moment dat je Ether koopt, koop je ETH-coins. Deze coins kun je vervolgens gebruiken op het Ethereum platform. Door de aankomende ontwikkelingen is de Ethereum koers verwachting hooggespannen.
Dit artikel is geen financieel advies welke crypto kopen moet je zelf onderzoeken.
Het applicatie netwerk
De Ethereum is op dit moment het belangrijkste applicatie netwerk dat is ontwikkeld aan de hand van de methodiek die ook bij het ontwikkelen van de Bitcoin werd gebruikt.
Het platform Ethereum is in 2013 ontwikkeld door Vitalik Buterin. Dit is een softwareontwikkelaar die niet tevreden was over de beperkte mogelijkheden van de Bitcoin. Op basis hiervan heeft deze ontwikkelaar een nieuw platform ontwikkeld wat de naam Ethereum heeft gekregen.
Op 13 juli 2015 werd de Ethereum definitief gelanceerd. Al meteen waren er 72 miljoen Ethers in omloop. De visie achter het ontwikkelen van het platform was het lanceren van een supercomputer die decentrale applicaties kon laten draaien op basis van slimme contracten.
Omdat het platform in 2016 is gehackt voor een waarde van zo’n 50 miljoen is het platform opgesplitst in twee delen. Namelijk de nieuwe versie van het platform Ethereum waarbij de transacties van de hacker teniet werden gedaan en de originele versie waarbij alles bij het oude is gebleven.
In het kort kun je stellen dat Ethereum een open platform is waar ontwikkelaars decentrale apps kunnen implementeren op basis van de blockchain technologie. Het doel hierachter is dat er gewerkt kan worden op dit platform zonder dat hier een derde partij bij betrokken is zoals bijvoorbeeld een bank.
Hoe werkt Ethereum?
De servers van een netwerk draaien in de blockchain van het platform Ethereum en in ruil hiervoor ontvangen ze ETH-coins. Vervolgens worden deze coins gekocht door software ontwikkelaars zodat ze deze kunnen gebruiken om de diensten waarvan zij gebruik maken op het platform en de transactiekosten te betalen.
De kracht van het platform zit hem in het ‘smart contract’. Dit betekent geen slim contract of iets dergelijks maar hiermee wordt een verzameling van programma’s die draaien op een blockchain netwerk bedoeld.
De verzameling van verschillende programma’s gebruiken een bepaalde methode zodat een transactie pas wordt uitgevoerd op het moment dat er aan de voorwaarden van alle betrokken partijen is voldoen.
Op het moment dat er dus aan alle eisen van een ontwikkelaar op het platform is voldaan, zal de vastgestelde transactie pas uitgevoerd worden.
Om meer te leren over Ethereum is het verstandig een crypto cursus te volgen.
Wat kun je allemaal zien op het platform?
Op dit moment zie je honderden verschillende apps op het platform Ethereum staan. Echter worden dit eigenlijk geen apps, maar ‘dapps’ genoemd. Dit komt omdat de applicaties draaien op een blockchain.
Over het algemeen zie je vooral spelletjes, marktplaatsen, gok platformen, financiële diensten, sociale netwerken en cloud opslag programma’s op het platform staan. Het idee achter het platform is namelijk dat je alle programma’s die je op een standaard computer kunt gebruiken, ook op Ethereum kunt gebruiken.
Gedecentraliseerd systeem
Het platform Ethereum is een gedecentraliseerd systeem. Dit betekent dat er weinig controle uitgeoefend wordt door een derde partij. Dit is bij de meeste blockchains echter wel het geval.
Omdat het platform gedecentraliseerd is, is het zichtbaar voor de hele wereld. Het voordeel van Ethereum is dat de programma’s die hierop staan transparant zijn.
Wanneer je een gokspel speelt via het Ethereum platform, kun je precies nagaan hoe dit spel is geprogrammeerd. Hierdoor ben je er dus zeker van dat het spel wat je speelt eerlijk gespeeld kan worden.
Concreet gezien is het mogelijk om een gecentraliseerde dienst die de eigenschappen van de Ethereum blockchain heeft te decentraliseren. Een voorbeeld hiervan is het verstrekken van hypotheken of andere leningen waar nu nog een intermediair voor nodig is. Mocht zo’n dienst dan gedecentraliseerd worden, is een intermediair niet perse meer nodig.
Ether coins kopen
Nu je weet wat het platform Ethereum is en waar dit platform zoal voor gebruikt wordt, vertellen we je hoe je nu kunt investeren in ETH-coins. Deze coins kun je namelijk gebruiken om programma’s te programmeren op het platform.
Maar ook kun je steeds vaker bij verschillende webwinkels betalen met deze cryptovaluta. Op het moment dat je Ether-coins wilt kopen is het wel belangrijk dat je dit bij een betrouwbaar platform doet. Ga dus eerst na welk handelsplatform bij jou past.
Een goed platform waar je ETH kunt kopen is Bitvavo. Dit is de goedkoopste Nederlandse Exchange voor het handelen in cryptovaluta.