Flexibele vs vaste staking opties voor cryptocurrencies

Binnen de cryptomarkt maken we een onderscheid tussen twee verschillende soorten “investeerders”. In eerste instantie zijn er de echte investeerders die er een langetermijnperspectief op nahouden. Voor deze personen geldt dat ze niet van plan zijn om bij elke piek in de markt te verkopen.

Daar tegenover staan de actieve crypto traders die net wel van dergelijke momenten gebruikmaken om hun winsten te verzekeren.

Op het moment dat je van plan bent om langdurig jouw cryptomunten vast te houden is het niet meer dan normaal dat je op zoek gaat naar manieren om jouw holdings inkomsten te laten generen.

Passief inkomen
Zeg nu namelijk zelf, het is toch echt zonde dat ze gewoon ergens op een wallet staan zonder dat er iets mee wordt gedaan? Door het staken van je cryptomunten is het mogelijk om ze een passief inkomen te laten genereren. Dat kan op verschillende manieren.

In dit blogartikel gaan we het dan ook hebben over de verschillen tussen de flexibele en vaste staking mogelijkheden die door verschillende partijen worden aangeboden.

Hoe kan je, je cryptocurrencies staken?

Ben jij ook van plan om jouw cryptocurrencies langdurig vast te houden? Wil je daarbij ook graag dat ze in tussentijd een bepaalde vorm van inkomsten genereren? Dat is mogelijk.

Het staken van je cryptocurrencies kan gebeuren bij een exchange als Binance, maar ook bij een broker als Bitvavo.

Door het staken van je cryptomunten is het mogelijk om ze een vorm van passief inkomen te laten genereren. Waar veel mensen in eerste instantie geen rekening mee houden is terug te vinden in het feit dat je kan staken op twee verschillende manieren.

Zo is het mogelijk om flexibel, maar ook om vast te staken. Wat de voor- en nadelen van beide staking mogelijkheden precies zijn vertellen we je in dit blogartikel.

Wat zijn de voor- en nadelen van flexibel staken?

Er zitten voor- en nadelen aan het crypto staken. De eerste mogelijkheid waarover je beschikt is het flexibel staken van je cryptocurrency holdings. Dit kunnen we eigenlijk een beetje vergelijken met het sparen van geld op een spaarrekening.

Je plaatst een stukje van je vermogen (of in dit geval van je crypto portefeuille) op een speciale rekening waarvoor je in ruil een bepaalde hoeveelheid aan intrest krijgt.

Dat geldt ook voor de crypto die je flexibel gaat staken. Je plaatst een gedeelte van je holdings bij een broker of een exchange die staking mogelijkheden aanbiedt waarna je vervolgens voor zolang je die holdings daar aanhoudt een bepaalde opbrengst zal ontvangen.

Let wel, je moet goed kijken naar de voorwaarden die van toepassing zijn. Het gewoon aanhouden van cryptocurrencies in de standaard wallet van bijvoorbeeld Binance levert je namelijk geen staking opbrengsten op.

Je moet bij deze exchange de holdings die je wil staken dan ook steeds naar het speciale Binance Earn programma overzetten. Staken bij Bitvavo gaat overigens automatisch. Als je er meer over wilt weten volg dan een crypto cursus.

Flexibele vs vaste staking opties voor crypto

Het belangrijkste voordeel waar je op kan rekenen bij flexibel staken heeft natuurlijk te maken met het feit dat je de mogelijkheid hebt om je cryptocurrencies op elk gewenst moment terug op te vragen.

Je bent dus met andere woorden niet gebonden aan een vooraf bepaalde periode. Het belangrijkste nadeel van deze vorm van staken heeft dan weer betrekking tot de vaak zeer beperkte opbrengst die je maar kan ontvangen.

Let wel, de opbrengsten waar je op kan rekenen zijn altijd afhankelijk van de partij waarbij je de munten gaat staken. Op dit vlak kan het dan ook de moeite waard zijn om even een kleine vergelijking uit te voeren tussen verschillende partijen.

Wat zijn de voor- en nadelen van vast staken?

De tweede mogelijkheid waarover je beschikt is het vast staken van je cryptocurrencies. In principe ga je hiervoor op dezelfde manier te werk als bij flexibel staken het geval is. Uiteraard is er sprake van één belangrijk verschil.

Dit verschil heeft te maken met de periode waarvoor de holdings vastgezet dienen te worden. Kies je er bijvoorbeeld voor om ze 7 dagen vast te zetten of ga je voor 14, 21, 30 of misschien zelfs nog langer? Dit is geheel aan jou. De belangrijkste reden waarom veel mensen ervoor kiezen om hun cryptocurrencies vast te staken heeft natuurlijk te maken met de opbrengst waar ze op kunnen rekenen.

Door vast te staken kan je toch rekenen op opbrengsten die doorgaans een stuk hoger zijn. Hoeveel hoger? Dat is afhankelijk van de partij waarbij je gaat staken evenals van de termijn waarvoor je kiest.

Nadeel

Ook voor vast staken geldt jammer genoeg dat er een niet onbelangrijk nadeel aan verbonden is. Komt er op een bepaald ogenblik sterk bearish nieuws naar buiten over de cryptovaluta die je aan het staken bent? Dan kan je deze niet zomaar opvragen om ze te verkopen.

Groter risico
Dit zorgt er in de praktijk toch voor dat je een significant groter risico loopt. Nogmaals, voor langetermijninvesteerders hoeft dit op zich geen groot probleem te zijn. Zolang je ten volle blijft geloven in de cryptomunt waarin je hebt geïnvesteerd maakt een tijdelijke dip in de koers in principe niet zoveel uit.

Hoe dan ook is het koersrisico uiteraard wel iets waar je rekening mee moet houden bij fixed staken… met als uitzondering wanneer je er voor kiest om een stablecoin te gaan staken uiteraard.