Tegenwoordig heb je de keuze uit allerlei investeringsmogelijkheden. Waarschijnlijk komt deze vrij nieuw optie je wel bekend voor: crypto.
Sinds de komst van Bitcoin in 2009 zijn er duizenden cryptomunten verschenen. Een deel daarvan is daadwerkelijk succesvol gebleken.
Net als bij het beleggen in aandelen is het zeer belangrijk om te investeren in de juiste cryptomunten. Daarmee verhoog je de veiligheid van jouw investering én de kans om winst te maken.
Een goede manier om dat te bereiken is het analyseren van cryptocurrency grafieken. Waar staat een cryptomunt voor en is het de komende jaren levensvatbaar? In dit artikel leggen wij de link tussen veiligheid van jouw cryptomunten en het analyseren van grafieken. Ben je al nieuwsgierig? Lees dan snel verder!
In dit artikel beschrijven we zowel een aantal veiligheidsaspecten als grafiek analyses. Deze elementen zijn meer met elkaar verbonden dan je denkt. Op basis van analyse kun je immers beter bepalen of een cryptomunt een ‘veilige’ en ‘stabiele’ keuze is.
Dit artikel is puur informatief en geen investeringsadvies. Wij streven er naar om jou van voldoende informatie te voorzien, zodat je zelf een bepaalde keuze kunt maken.
De onderwerpen die in dit artikel aan de orde komen zijn:
Wat zijn cryptocurrencies?
Laten we eerst eens kijken naar het fenomeen ‘crypto’. Simpel gezegd zijn het digitale valuta die je online kunt verzenden en ontvangen.
Ook is het tegenwoordig mogelijk om met bepaalde cryptocurrencies te betalen voor bepaalde goederen en diensten.
Om transacties zo veilig mogelijk te doen verlopen wordt er gebruik gemaakt van encryptie-technologie. Dit houdt in dat een eenheid alleen ontgrendeld kan worden met een speciale reeks tekens.
Wat is blockchain?
Om cryptografie beter te begrijpen moeten we kijken naar de technologie achter crypto: blockchain.
Blockchain verwijst naar een gedecentraliseerde, verdeelde en gedeelde databank die wordt bijgehouden door computers die via het internet met elkaar verbonden zijn.
Het wordt ook wel het “openbaar grootboek” genoemd omdat het transacties mogelijk maakt tussen mensen of bedrijven die niet in direct contact met elkaar staan.
Hoe werkt blockchain?
De technologie achter het concept van de blockchain staat bekend als het “gedistribueerde grootboek”. Hier worden transacties in chronologische volgorde vastgelegd op een manier die door geen enkele persoon veranderd kan worden.
Deze transacties worden door computers geverifieerd en opgeslagen in een blok, dat dan aan het vorige blok wordt gekoppeld. Naarmate elk nieuw blok aan de keten wordt toegevoegd, wordt het steeds moeilijker om de transacties in het blok te veranderen.
In steeds meer industrieën gebruikt
Het concept van de blockchain werd oorspronkelijk bedacht om het probleem op te lossen hoe financiële transacties op een veilige en verifieerbare manier te registreren.
De technologie is nu echter aangepast om gebruikt te worden in veel verschillende industrieën, waaronder gezondheidszorg, beheer van de toeleveringsketen, e-commerce en onroerend goed.
Blockchain en cryptocurrencies
Een van de populairste toepassingen van de blockchain is op het gebied van cryptocurrency, dat ook wel crypto genoemd wordt. Het is belangrijk op te merken dat de blockchain weliswaar gebruikt kan worden voor digitale valuta, dat het niet hetzelfde is als een digitale munt.
Blockchain is een technologie die transacties met digitale munten veilig laat verlopen. Cryptocurrencies zijn digitale munten die vaak hun eigen toepassingen hebben.
Bitcoin is het bekendste voorbeeld van een digitale munt en bestaat al sinds 2009. Er zijn echter ook veel andere cryptocurrencies, die ‘altcoins’ worden genoemd. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Ethereum, Litecoin, Ripple, Cardano en Binance Coin.
Blockchain en smart contracts
Een interessante toepassing van de blockchain is op het gebied van smart contracts. Dit zijn programma’s die automatisch een reeks acties uitvoeren als aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
Ze worden geprogrammeerd in een stukje software dat een “contract” heet. Ze worden pas uitgevoerd als de voorwaarden vervuld zijn.
Zo kan smart contract onder andere geprogrammeerd worden om een bepaald bedrag uit te betalen als een bepaald aantal aandelen gekocht wordt.
Zodra de aandelen gekocht zijn, zal het smart contract het geldbedrag automatisch overmaken naar de rekening van de koper.
Smart contracts en het uitvoeren van bepaalde stappen
Een smart contract kan ook geprogrammeerd worden om automatisch een reeks stappen uit te laten voeren als zich een bepaalde gebeurtenis voordoet.
Denk bijvoorbeeld aan het uitbetalen van geld aan de winnaar van een wedstrijd als een bepaald aantal inzendingen wordt ontvangen. Op het moment dat het aantal inzendingen bereikt is, betaalt het contract automatisch het prijzengeld uit.
Schakel van blokken
Blockchain is een openbaar systeem waarin crypto transacties in blokken worden opgeslagen. In een blockchain vertegenwoordigt elk nummer in de encryptiecode een bepaalde schakel in de keten van blokken. Op het moment dat het eerste nummer bekend is, volgt er een link naar de tweede enzovoort.
Veel potentie
Blockchain technologie is door veel verschillende industrieën overgenomen en is uiterst nuttig gebleken om de efficiëntie van de betrokken processen te verbeteren.
Ook verhoogt het de veiligheid van crypto transacties aanzienlijk. Deze technologie zal zich waarschijnlijk blijven ontwikkelen en evolueren naarmate de tijd verstrijkt.
Waarom is de blockchain zo veilig?
Het bovenstaande systeem van cryptografie en blockchain maakt transacties uiterst veilig. In feite heb je te maken met een kluis in een kluis in een kluis. Cybercriminelen moeten het eerste nummer zien te identificeren, daarna de tweede, de derde en ga zo maar door.
Dit is (gelukkig maar) een haast onmogelijke klus. Laat staan dat een cryptomunt getraceerd kan worden.
Crypto: veel meer dan digitaal geld
Een cryptocurrency is meer dan digitaal geld. Dit willen we graag nogmaals benadrukken. Veel cryptocurrencies zijn ontworpen met een specifiek doel. Bitcoin is daar een zeer goed voorbeeld van. Satoshi Nakamoto creëerde deze digitale munt om financiële transacties veiliger, sneller en effectiever te maken.
In zijn ‘digitale peer-to-peer’ cash systeem moest geld voortaan anoniem verzonden en ontvangen kunnen worden, voor lage transactiekosten. Daarbij is er sprake van decentraliteit.
Dit betekent dat externe partijen, zoals de overheid of banken, er geen enkele invloed op kunnen uitoefenen. Sommige cryptomunten zijn op hun beurt een verbetering van Bitcoin. Zo bedacht Charlie Lee Litecoin in 2011 onder andere om crypto transacties nog sneller te doen verlopen.
Waarom je jouw cryptomunten nooit op een exchange moet bewaren
Bewaar jouw cryptomunten bij voorkeur niet op een exchange. De reden daarvoor is simpel: de kans op een hack is simpelweg te groot.
In het verleden zijn diverse grote crypto exchanges, zoals Binance en Mt. Gox, het slachtoffer geworden van criminele praktijken. Hackers wisten voor miljoenen dollars aan cryptomunten te stelen.
Bij deze de vijf grootste crypto hacks uit de geschiedenis:
1 – Poly Network (2022): 611 miljoen dollar
2 – Coincheck (2018): 547 miljoen dollar
3 – Mt. Gox (2014): 480 miljoen dollar
4 – KuCoin (2020): 285 miljoen dollar
5 – BitGrail (2018): 170 miljoen dollar
Tip: schaf een hardware wallet aan
Gelukkig zijn er een aantal manieren om jouw cryptomunten veilig te bewaren. Een offline wallet in plaats van een online wallet op een exchange is er een van, maar er zijn meer mogelijkheden.
Een van de meest effectieve manieren om jouw cryptocurrencies te bewaren is het gebruik van een hardware wallet. Dit is een apparaatje die gemiddeld tussen de 40 en 150 euro kost. Het is een investering, maar daar staat tegenover dat jouw cryptocurrencies op een veilige manier worden bewaard.
Een hardware wallet is namelijk niet verbonden met het internet en beschikt over een beveiligde chip waardoor hacken vrijwel onmogelijk is.
Gebruiksvriendelijkheid
Ook staat een hardware wallet bekend als gebruiksvriendelijk. In principe hoef je maar drie dingen te doen. Ten eerste moet je een wachtwoord bedenken om in te loggen.
Ten tweede dien je jouw seed phrase op te schrijven en te bewaren op een veilige plek. De seed phrase is niets anders dan een herstelzin voor eventueel verlies van jouw wachtwoord.
Tenslotte sluit je de hardware wallet aan op je laptop, pc of tablet via de USB poort.
Welke hardware wallets zijn van goede kwaliteit?
Tegenwoordig is er een zeer divers aanbod aan hardware wallets. De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Let daarom op een aantal belangrijke factoren voordat je een exemplaar aanschaft. Kijk ten eerste naar de cryptocurrencies die de wallet op kan slaan. Dit is niet bij elk type hetzelfde. Is de crypto die jij hebt geschikt voor de wallet?
Ten tweede moet je kijken naar de prijs. Wat is jouw budget? Er zijn hardware wallets van tussen de 50 en 100 euro verkrijgbaar, maar als je extra opties wilt zijn er ook duurdere varianten.
Let tenslotte op het gebruikersgemak. Is de hardware wallet eenvoudig aan te sluiten en wat zijn de ervaringen van eerdere klanten? De volgende hardware wallets voldoen aan de strenge eisen van de huidige crypto consument:
- Ledger Nano X: Beschikt over een uitgebreid geheugen waardoor het mogelijk is om wel 100 apps tegelijkertijd te installeren. Beschikt over bluetooth ondersteuning waardoor jouw hardware wallet heel gemakkelijk te koppelen is met je smartphone. Ook heel belangrijk: op de Ledger Nano X kun je wel 1000 verschillende cryptocurrencies bewaren.
- Trezor One: Op deze hardware wallet kun je zeer veel coins opslaan. Het heeft in tegenstelling tot Nano S een handig scherm en kan meer apps tegelijkertijd installeren. Aan de andere kant beschikt het niet over Bluetooth en is er geen mobiele ondersteuning voor iOS aanwezig, dus dat is jammer.
- Cool Wallet Pro: Altijd al willen staken met een app? Dat kan met de Cool Wallet Pro. En dat is niet het enige voordeel van deze hardware wallet. Zo is het vrij simpel te verbinden met decentrale exchanges en beschikt het over een goede accu. Sterker nog, de accu is sterker dan die van de Ledger Nano S. Helaas ondersteunt het op dit moment nog niet alle grote cryptomunten.
Voor wie is een hardware wallet geschikt?
Of een hardware wallet nut heeft is afhankelijk van je handelsactiviteiten. Het is ideaal voor personen die hun cryptocurrencies graag langere tijd op een veilige manier willen bewaren.
Deze groep traders behoort tot de HODL’ers, oftewel ‘Hold On For Dear Life’. Dit betekent dat ze hun cryptomunt(en) vasthouden tot het sterk in waarde is gestegen.
Dat kan soms een lange tijd duren, maar het gezegde ‘geduld loont’ bestaat niet voor niets. Ben je van plan om actief te traden? Dan is het handig om een deel van jouw cryptomunten te bewaren op een exchange. Een ander deel zou je alsnog in een hardware wallet kunnen opslaan.
Welke beveiligingsmaatregelen nemen exchanges?
Gelukkig nemen grote exchanges tegenwoordig veel voorzorgsmaatregelen om klanten te beschermen. Zo worden alle medewerkers van de populaire Nederlandse crypto exchange en broker Bitvavo uitgebreid gescreend.
Ook houdt men zich aan strenge veiligheidsprotocollen. Ook belangrijk om te weten is dat Bitvavo een deel van het geld van haar klanten niet op de exchange, maar in een cold wallet bewaart.
Deze digitale portemonnee is niet verbonden met het internet. Bovendien is de toegang tot cold wallets alleen mogelijk wanneer er meerdere handtekeningen zijn gezet. Dit principe heet ‘Multi Signature’ en zorgt er voor dat niet iedere medewerker zomaar bij het geld van klanten kan.
Tenslotte vinden er op Bitvavo regelmatig code-auditis en penetratietests plaats. Dit alles moet klanten beschermen.
Maak direct gebruik van de Bitvavo welkomstbonus waarmee je voor €1000,- gratis kunt handelen.
Welke factoren zorgen voor prijsschommelingen?
Laten we eerlijk zijn: beleggen in crypto is leuk, maar risicovol. Dit is belangrijk om te weten wanneer je begint. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn.
Allerlei factoren hebben invloed op de cryptokoersen, zowel in positieve als negatieve zin. Een veiligheidslek of een hack op een exchange is bijvoorbeeld geen goed nieuws.
De kans is groot dat de cryptokoersen (tijdelijk) dalen door het slechte nieuws. Ook politieke ontwikkelingen en technische ontwikkelingen rondom een bepaalde coin hebben zo hun weerslag op de prijs.
De ‘juiste’ cryptomunt kopen: welke rol speelt grafiek analyse?
De mogelijkheden van crypto zijn talrijk. Verdiep je maar eens in de vele munten die er op dit moment beschikbaar zijn. Door een crypto cursus te volgen verbreed je jouw kennis nog meer.
Je zult ontdekken hoe belangrijk veiligheid is en welke rol analyse daarbij speelt. Hardware wallets komen ongetwijfeld aan bod, maar er is nog veel meer te leren.
Zo kom je door prijsontwikkeling van een bepaalde cryptomunt te analyseren al snel tot de ontdekking of het mogelijk potentie heeft of niet. Dit verkleint de kans op geldverlies aanzienlijk en zo weet je wat de beste cryptomunten zijn om in te investeren.
Doe je huiswerk
Cryptocurrency is een geweldige manier om wat extra geld te verdienen als je goed voorbereid bent en je onderzoek hebt gedaan. Benader de cryptomarkt open-minded, sta open voor nieuwe ervaringen en investeer alleen wat je eventueel kunt verliezen.
Laat je niet teveel meeslepen door de achtbaan die crypto heet. Het is een fantastische manier om geld te verdienen, maar alleen als je je huiswerk doet. Het volgen van een crypto cursus door ervaren traders is zo’n slecht idee nog niet.
Binnen een paar weken leer je wat je wel en niet moet doen tijdens het traden. Uiteindelijk gaat het er om dat je de risico’s van de cryptomarkt leert begrijpen. Niet alleen bestaat de kans dat je jouw inleg verliest, ook cybercriminaliteit ligt op de loer.
Analyse en het identificeren van cryptomunten met potentie
Je staat versteld van de hoeveelheid mensen die cryptomunten hebben gecreëerd puur om geld te verdienen. Vaak hebben deze cryptomunten niet echt een doel en zijn ze erg volatiel.
Dit terwijl een crypto project of munt van goede kwaliteit juist de wereld en mensen wil helpen. Het identificeren van goede cryptomunten is uitermate belangrijk en daarmee komen we aan bij de rol van cryptocurrency grafieken.
Die geven je een idee hoe een bepaalde munt presteert, hoe het in waarde is gestegen in de afgelopen weken of maanden en waar het vandaan komt.
Wat je echt moet weten over cryptocurrency grafieken
Tegenwoordig heb je qua investeringsmogelijkheden zeer veel keus. Denk bijvoorbeeld aan onroerend goed, aandelen, goud en zelfs wijn en bomen.
Natuurlijk mogen cryptocurrencies ook niet ontbreken in dit lijstje. Investeringsmogelijkheden variëren qua gebruik en tijdspanne.
Sommige zijn meer geschikt voor een investering op de lange termijn (zoals vastgoed) terwijl je in aandelen ook snel kunt handelen als je dat wilt.
Beleggingen zoals crypto en bepaalde aandelen vertonen wel overeenkomsten. Sommige zijn riskant en volatiel, wat betekent dat de waarde van de belegging snel kan veranderen.
Kijk naar de prestaties van een bepaalde activa
Steeds meer financiële instellingen gaan overstag en implementeren crypto. Wel hebben ze enkele maatregelen genomen om te zorgen dat het geld van hun klanten veilig is.
De maatregelen van het al eerder genoemde Bitvavo zijn daar een goed voorbeeld van. Gerenommeerde instellingen, zoals de bank Santander, beginnen de handel in cryptocurrencies als een levensvatbare optie te zien voor hun klanten om in te investeren. Dit draagt zeker bij aan de adoptie van crypto.
Dat de populariteit toeneemt is goed nieuws, maar toch is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Wees je bewust van wat je kunt verwachten en waar je op moet letten.
Het lezen van grafieken helpt bepalen of een bepaalde cryptomunt een goede investering is of niet. Kijk bijvoorbeeld naar de prestaties van een bepaald (crypto) aandeel in het afgelopen jaar. Was er sprake van een positieve of een negatieve ontwikkeling?
Bepaal waar de kansen liggen
Inmiddels is wel duidelijk dat het lezen van cryptocurrency grafieken een belangrijke rol speelt bij jouw avontuur als crypto trader. Sterker nog: het bepaalt in belangrijke mate of je wel of niet succesvol bent.
Door grafieken te lezen bepaal je ten eerste waar de kansen liggen op de markt. Op basis van eerdere prestaties bepaal je of een cryptomunt een ‘veilige’ en ‘verstandige’ keuze is.
Bovendien kun je aan de hand van grafieken toekomstige prijsbewegingen voorspellen en bepaalde markttrends identificeren.
Wat is technische analyse?
Veel crypto investeerders vertrouwen op technische analyse. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Het gaat er om dat je statische trends analyseert die in de loop van een bepaalde periode zijn verzameld.
Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde trend in de afgelopen weken of maanden. Deze manier van analyseren heeft een belangrijk doel, namelijk begrijpen hoe vraag en aanbod van een bepaalde cryptomunt van invloed zijn op toekomstige prijsbewegingen.
Op basis van deze informatie maak je efficiënter en beter geïnformeerd bepaalde beslissingen en dat is uiteraard goed voor jouw digitale portemonnee.
Bullish en Bearish
Bij een technische analyse kijken traders naar ‘bullish’ en ‘bearish’ patronen. Zoals de naam al zegt is ‘bullish’ afgeleid van het woord voor ‘stier’. Een stier is sterk en maakt met zijn hoorns vaak een opwaartse beweging. Een ‘bullish’ koers doet precies hetzelfde. De kopers duwen het als het ware omhoog.
Bij een ‘bearish’ patroon is echter precies het omgekeerde het geval. Zogeheten ‘bears’ duren de koersen in een neerwaartse beweging. Natuurlijk wil je niet in een cryptomunt investeren met een neerwaarts patroon.
Door technische analyse toe te passen kun je dit voorkomen. Je analyseert bepaalde prijstrends en maakt op basis daarvan een beslissing: wel of niet traden?
Koersbewegingen in het heden en verleden
Crypto traders die een technische analyse toepassen kijken zowel naar het heden als het verleden. Eerst verdiept men zich in de prijsschommelingen van een bepaalde cryptomunt in het verleden.
Op basis van die informatie wordt geprobeerd om toekomstige prijsbewegingen te voorspellen. Om dit te kunnen doen is het uiteraard noodzakelijk om te beschikken over de historie van een bepaald activa, zoals aandelen, valuta’s, grondstoffen en/of cryptocurrencies.
Is technische analyse typisch iets voor crypto?
Is technische analyse typisch iets voor crypto? Het antwoord daarop is ‘nee’. Technische analyse bestaat net als de traditionele beurs al heel lang. De naam hebben we te danken aan Charles Dow (1851-1902) die eind negentiende eeuw zowel de Wall Street Journal als Dow Jones & Company oprichtte.
Beide namen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de beurswereld. Dow speelde een sleutelrol bij de oprichting van de Dow Jones Transportation Index (DJT), de eerste aandelenindex uit de economische geschiedenis. De index volgt de dertig grootste beursgenoteerde bedrijven uit de Verenigde Staten.
De Dow-theorie
Dow deelde zijn ideeën over economie maar al te graag met het grote publiek. De artikelen die hij destijds schreef voor de Wall Street Journal zijn nog steeds te lezen. Sterker nog: de visie van Dow heeft zich ontpopt tot een heuse theorie.
De zogeheten ‘Dow theorie’ focust zich op een belangrijke vraag: heeft de markt informatie dat al bekend is over een bepaalde activa ingeprijsd? Zo ja, dan wordt het op basis van die informatie gewaardeerd.
Bij cryptomunten is dat vaak het geval. Sommige traders die technische analyse toepassen geloven bovendien dat de geschiedenis zich blijft herhalen. Oftewel: bepaalde patronen en ontwikkelingen zullen zich vroeg of laat weer laten zien.
Technische analyse en handelssignalen
Technische analyse heeft een belangrijk doel, namelijk bepalen of een bepaalde cryptomunt de moeite van het investeren waard is of niet. Maar daarmee zijn we nog niet klaar.
Op basis van handelssignalen bepalen crypto traders namelijk ook wanneer ze iets kopen of verkopen. Uiteindelijk wil men daarmee zoveel mogelijk winst behalen.
Wat is het doel van fundamentele analyse?
Naast technische analyse heb je ook nog het fenomeen ‘fundamentele analyse’. Daarbij bestuderen traders financiële data die mogelijk van invloed zijn op de prijs van een bepaalde activa.
Ook probeert men op die manier de potentiële groei van bijvoorbeeld een bepaalde cryptocurrency te voorspellen. Bij fundamentele analyse kijkt men onder andere naar de volgende factoren:
- De merkwaarde
- De winst
- De prestaties van de sector
Traden op basis van bepaalde informatie
Traders die gebruik maken van fundamentele analyse zijn vaak erg geïnteresseerd in de Dow-theorie. Deze journalist en financieel expert zag de aandelenmarkt namelijk als een goede manier om de huidige omstandigheden in de economie te meten.
Dat wil zeggen dat op basis van informatie bepaalde markttendensen kunnen worden geïdentificeerd. En op basis daarvan kun je vervolgens als moderne crypto trader bepalen of een specifieke munt wel of niet de moeite waard is.
De markt weerspiegelt alles
Volgens de Dow-theorie weerspiegelt de markt alles wat er gaande is. Is er goed nieuws te melden over een bepaald bedrijf, zoals winst in het nieuwe kwartaal? Dan is de kans groot dat de prijs van de activa zal stijgen.
Het nut van uitgebreid onderzoek
Inmiddels weet je wat technische en fundamentele analyse is en welke rol ze spelen op de financiële markt. We zijn goed op weg, maar nog niet helemaal klaar.
Naast analyseren van grafieken is uitgebreid onderzoek namelijk minstens zo belangrijk. Het zorgt er voor dat je relatief veilige cryptomunten kiest, wat de kans op oplichting verkleint. Bepaal goed wie de munt heeft gecreëerd.
Wat is het verschil tussen technische analyse en fundamentele analyse?
Er is een groot verschil tussen technische analyse en fundamentele analyse die we graag even willen aanstippen. Bij de eerstgenoemde manier van handelen wordt er vooral gekeken naar koersbewegingen die ‘bullish’ of ‘bearish’ zijn.
Fundamentele analyse werkt net een beetje anders, aangezien het meer om financiële informatie gaat dan patronen.
Hoe kies je geschikte cryptomunten op basis van onderzoek?
Wist je dat hackers in 2021 maar liefst 3.2 miljard in cryptomunten wisten te stelen? Dit is zes keer zoveel als in 2020, zo blijkt uit cijfers van Chainalysis.
Het is echt heel veel geld en doet het vertrouwen van nieuwe investeerders in crypto niet bepaald stijgen. Hoewel het risico op geldverlies nooit helemaal is uit te sluiten, kun je door de juiste mentaliteit en kennis jouw munten toch op een veilige manier bewaren.
Zo is het zeer belangrijk om de juiste cryptomunten te kiezen, te analyseren en onderzoek te doen. Doe onderzoek naar de valuta waar je in belegt en stel jezelf de volgende vragen:
- Welk team zit er achter de cryptomunt en/of het crypto project?
- Hoeveel ervaring heeft het team in de financiële wereld?
- Wat is het doel van het crypto project/de cryptomunt?
Pas op voor ‘red flags’
Je moet antwoord kunnen geven op bovenstaande vragen. Lukt dat niet, dan gaan alle alarmbellen af. Het is geen goed teken wanneer je het team achter een project niet kunt vinden.
Laat staan dat de mensen achter een crypto project geen ervaring hebben in de financiële wereld. Als dat niet het geval is, waarom creëren ze dan een digitale munt? Ook dit is een zogeheten ‘red flag’.
Kies altijd voor een cryptomunt/project met een doel
Onderzoek ook waarom de persoon of het bedrijf een bepaalde valuta heeft gecreëerd. Willen ze een bepaald probleem oplossen of niet? Zit er geen enkel doel achter, dan heeft het weinig zin om de cryptomunt te gaan kopen.
Laat staan dat je het gaat analyseren. Het heeft simpelweg geen nut en lange houdbaarheidsdatum. En daarmee neemt de kans op geldverlies toe. In plaats daarvan wil je natuurlijk een cryptomunt dat een echt doel heeft.
Hoe groter het probleem is dat wordt aangepakt, hoe groter de kans dat de cryptomunt in de toekomst ook nog bestaansrecht heeft. En dit maakt het een goede investeringsmogelijkheid.
Heb je uiteindelijk een keuze gemaakt? Verdiep je dan in de materie en pas grafiek analyse toe. Wees bereid om te leren, volg een crypto cursus zoals de X10 met crypto of de Crypto Masterclass en accepteer ook mislukte trades. Ze zijn onderdeel van het leerproces en jouw avontuur als crypto trader. We wensen je veel succes!
Maak direct gebruik van de Bitvavo welkomstbonus waarmee je voor €1000,- gratis kunt handelen.