Wat is The Graph (GRT)? Zoek jij wel eens door de gegevens van een blockchain? De kans is groot dat je niet helemaal weet waar we het over hebben. Het doorzoeken van een blockchain is namelijk niet voor iedereen interessant en makkelijk uit te voeren, zou je denken.
Toch is het best makkelijk te doen met The Graph. Dit is een protocol dat ontwikkelaars en gebruikers helpt om gegevens die op de blockchain staan opgeslagen te doorzoeken.
Het protocol scant alle gegevens, ordent ze en laat gebruikers vervolgens zoekopdrachten uitvoeren om de gegevens te vinden. We leggen je graag uit waarom The Graph dit doet en hoe het protocol werkt.
Wat is The Graph?
The Graph is een indexeringsprotocol voor blockchains. Sinds het ontstaan van de blockchains zijn we deze technologie steeds vaker gaan gebruiken. We versturen crypto over blockchains, maar slaan ook veel data op de blockchain op.
Op dit moment staat er zo veel data op blockchains opgeslagen, dat het lastig is om deze data nog te ordenen. The Graph wil een bijdrage leveren aan het ordenen van deze data op de blockchain van Ethereum.
Als gebruiker kun je The Graph gebruiken voor het vinden van gegevens. De ontwikkelaars van The Graph hebben een speciaal protocol ontwikkeld dat hierbij helpt.
Iedere ontwikkelaar kan The Graph inzetten door een API te bouwen, welke in het geval van The Graph ‘subgraphs’ heten. Met deze subgraph, ofwel sub grafieken, kunnen applicaties query’s uitvoeren. Zo’n query is in principe een opdracht die je aan een computersysteem geeft.
Het voordeel van The Graph is dat je als gebruiker geen lastige zoektermen hoeft in te voeren. Je kunt op een eenvoudige manier zoeken, waarna The Graph ervoor zorgt dat de zoekterm naar een query wordt omgezet. Deze query is als leek een stuk lastiger te begrijpen, omdat hier gebruik wordt gemaakt van een speciale computercode (GraphQL, een afgeleide van SQL).
The Graph wordt gezien als een laag tussen de blockchain en dApps. De applicaties gebruiken The Graph om gegevens op de blockchain te zoeken. Ondanks dat The Graph hier een middle-man lijkt te zijn, zorgt het protocol juist voor meer decentralisatie.
Je bent namelijk niet afhankelijk van centrale partijen die je toegang tot blockchaindata geven. Daarnaast kunnen alle ontwikkelaars een The Graph API integreren, wat bijdraagt aan de decentralisatie van het protocol.
Wie zijn de oprichters van The Graph?
The Graph is door vier mensen opgericht. Dit zijn Yaniv Tal (CEO), Jannis Pohlmann (CTO), Carl Hagerling (Design Leader) en Brandon Ramirez (Product Leader).
Zij hebben alle vier een leidinggevende rol binnen het team van The Graph, dat uit een groot aantal medewerkers bestaat. Zij houden zich bezig met de ontwikkeling, marketing en het ontwerp van The Graph.
Het team achter The Graph heeft veel plannen voor de toekomst, dus kunnen we stellen dat de toekomst van The Graph er rooskleurig uitziet.
Hoe werkt The Graph?
The Graph draait op de blockchain van Ethereum. Dit is de meest gebruikte blockchain voor decentrale applicaties. Om gegevens op Ethereum te indexeren maakt het protocol gebruik van ‘Subgraph Manifesto’.
Dit is een grafiek die alle gegevens over smart contracts en gebeurtenissen op de blockchain bevat. Ook worden hier gegevens over het verzamelen van gegevens opgeslagen. Dit gebeurt allemaal volgens een bepaalde structuur.
Op het moment dat er gegevens aan Ethereum worden toegevoegd, wordt dit door The Graph Node opgemerkt. De gegevens worden door deze node gescand en verzamelt. Vervolgens zullen de gegevens gefilterd worden: alleen de gegevens die interessant voor gebruikers zijn worden opgeslagen.
Gebeurtenissen op de blockchain bevatten namelijk veel gegevens die niet relevant voor gebruikers zijn. De data wordt vervolgens in grafieken opgeslagen. Nu is het echter nog niet bruikbaar voor gebruikers, want deze grafieken zijn ontzettend groot.
Ontwikkelaars kunnen zelf een API opzetten wanneer ze het protocol willen integreren. Dat doen ze door zelf een Subgraph op te zetten.
Vervolgens kunnen gebruikers zoektermen gebruiken die door GraphQL wordt omgezet naar een leesbare taal voor de machines in het blockchainnetwerk. Voor het uitvoeren van de zoekopdracht gebruiken ze de Graph Explorer.
Er zijn meer dan 2.500 Subgraphs in gebruik, voor onder andere applicaties als AAVE, Balancer, Uniswap en Synthetix. Daarnaast zijn er ook veel investeerders die in The Graph geloven, waaronder Michael Anderson van Framework Ventures.
Zij steunen The Graph op financieel vlak. Er zijn meer blockchains en ontwikkelaars die The Graph willen gaan gebruiken. De kans is groot dat de waarde van het GRT token stijgt zodra The Graph vaker gebruikt wordt.
Deelnemers van The Graph
The Graph lijkt een simpel protocol te zijn, maar de werking ziet er eigenlijk best complex uit. Er zijn dan ook een groot aantal deelnemers betrokken binnen The Graph.
Het gaat hier om eindgebruikers, indexeerders, curators, delegators, fishers en arbiters. Zij hebben allemaal een andere rol binnen The Graph. Zonder hen zou het protocol niet werken.
Als eerste wordt The Graph gebruikt door eindgebruikers die een zoekopdracht willen uitvoeren. Dit kunnen ze direct via The Graph doen, of via een applicatie die het protocol van The Graph heeft geïntegreerd.
Voor het gebruik van The Graph betalen ze kosten in de vorm van GRT tokens. Het indexeren van gegevens wordt door indexeerders uitgevoerd. Dit zijn nodes die een beloning ontvangen voor het indexeren van gegevens.
De data wordt door curators gescand. Zij zorgen ervoor dat alle waardevolle data wordt opgeslagen in de sub grafieken. Hiervoor gebruiken ze GRT tokens, want deze staken ze. De curators ontvangen GRT tokens wanneer ze het werk succesvol hebben uitgevoerd.
Het is dus mogelijk om een beloning te ontvangen door GRT te staken. Delegators kunnen het GRT delegeren aan curators. Zo kunnen curators meer beloningen ontvangen (want ze hebben een hogere stake), waar alle delegators voor beloond worden.
Fishers controleren of alle antwoorden die het protocol geeft correct zijn. Je kunt dit dus zien als een laatste kwaliteitscontrole voordat de data aan gebruikers getoond wordt. Dan zijn er ook nog arbiters actief, die alle indexeerders controleren op het werk dat ze leveren.
Zij beslissen ook of een indexeerder kwaadaardig is. Mocht dat zo zijn, kan de indexeerder gestraft worden. Wat deze straf inhoudt, kan per geval verschillen. Vaak wordt de stake afgepakt en wordt de node uit het netwerk verwijderd.
🎁 Bitvavo geeft onze lezers een welkomstbonus van €1000.🎁
GRT cryptocurrency
GRT is de cryptocurrency van The Graph. Het is een ERC20 token dat op het netwerk van Ethereum draait. Het token speelt een belangrijke rol binnen The Graph, want het wordt gebruikt door alle deelnemers die een rol binnen het protocol hebben ingenomen.
Het token van The Graph wordt ook veel gebruikt voor crypto trading. Door GRT voor een lage prijs te kopen en voor een hogere prijs te verkopen kun je een interessante winst realiseren. Je kunt ook geld verdienen met The Graph door het te staken.
Daarvoor hoef je zelf geen node op te zetten, want je kunt jouw GRT crypto ook delegeren aan een andere node om vervolgens beloningen te ontvangen.
Koers van The Graph Coin
De waarde van The Graph is de afgelopen jaren flink gestegen. Dit komt doordat er steeds meer interesse in The Graph was. Zoals je in onderstaande grafiek kunt zien, fluctueert de waarde van The Graph sterk.
Er is een totale marktwaarde van 1 miljard dollar bereikt, maar deze is vervolgens ook weer gedaald. In onderstaande grafiek zie je een overzicht van de prijs van het GRT token.
Kun je GRT staken?
Je kunt GRT staken. Dat doe je door GRT op de ‘query markt’ van The Graph vast te zetten. De GRT wordt vervolgens voor het protocol gebruikt, waarna jij met nieuwe GRT tokens wordt beloond. Blijkt een node kwade bedoelingen te hebben?
Dan kan deze node een straf van het netwerk verwachten en worden de GRT tokens afgepakt. Het is ook mogelijk om GRT te staken door je stake uit te besteden aan een andere node. GRT staken bij Bitvavo is mogelijk.
Kun je GRT minen?
The Graph gebruikt geen Proof of Work (PoW) mechanisme. Het is daarom niet mogelijk om GRT te minen. Het netwerk van The Graph bestaat niet uit miners, maar uit validators.
Daarom is het wel mogelijk om GRT crypto te staken wanneer je een passief inkomen wilt verdienen met The Graph.
Waar kun je The Graph crypto (GRT) kopen?
Je kunt The Graph (GRT) kopen bij verschillende crypto exchanges, waaronder Bitvavo, Bitcoin Meester en Coinmerce. Dit zijn drie Nederlandse crypto exchanges, waarvan we Bitvavo sterk kunnen aanraden.
Deze crypto exchange hanteert lage kosten (slechts 0,25%) en laat je GRT crypto kopen met iDeal, SEPA, Bancontact en veel andere populaire betaalmethodes.
Daarnaast wordt Bitvavo gereguleerd door de Nederlandse overheid en houden ze zich aan alle opgestelde regels. Dit maakt Bitvavo niet alleen goedkoop, maar ook een betrouwbaar en veilig platform voor het kopen van The Graph tokens.
Maak direct gebruik van de Bitvavo welkomstbonus waarmee je voor €1000,- gratis kunt handelen.
In welke wallet kun je GRT tokens bewaren?
Heb je The Graph tokens gekocht? Dan kun je ze bewaren in de wallet van de crypto exchange. Het is ook mogelijk om GRT tokens in een externe wallet te bewaren.
Zo ondersteunen Exodus, Metamask en Trust Wallet de GRT tokens van The Graph. Kies je liever voor een veilige opslag? Je kunt GRT cryptomunten bewaren in de hardware wallets van Ledger en Trezor.
The Graph koersverwachting
Wat is The Graph koersverwachting? In januari 2021 werd The Graph voor $0,35 verhandeld. De waarde van GRT steeg vervolgens naar een prijs van $0,59, maar fluctueerde sterk. Volgens veel crypto experts blijft de waarde van The Graph crypto de komende tijd nog verder fluctueren.
De prijs zou vervolgens kunnen stijgen tot een waarde van $20 in 2025. Of deze prijsstijging ook gaat plaatsvinden is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de gezondheid van de economische markt.
Mocht alles positief uitpakken, zou de waarde van The Graph (GRT) volgens enkele crypto experts kunnen doorstijgen tot een prijs van $40 aan het einde van 2026. Koop je The Graph voor de lange termijn?
Dan is het interessant om te kijken naar de koersverwachting voor 2030. Een aantal crypto handelaren verwacht dat de waarde van The Graph in 2030 tot een hoogtepunt van $90 kan stijgen. Dat is natuurlijk geen garantie. Een investering in The Graph is altijd risicovol.
Wil je The Graph kopen? Dat kun je bij Bitvavo doen. Klik hier om The Graph bij Bitvavo te kopen.
The Graph koers (coinmarketcap)
The Graph nieuws
Wil je het laatste nieuws van The Graph in de gaten houden? Handig wanneer je GRT tokens verhandelt en daarom op ieder moment van de belangrijkste en laatste updates voorzien wilt zijn.
Op onze website vertellen we je alles over beleggen en crypto. Houdt onze website daarom goed in de gaten wanneer je op de hoogte wilt blijven van het belangrijkste The Graph nieuws. Ook vind je hier veel informatie over andere beleggingsvormen en cryptocurrencies.
The Graph verwachting video
Veelgestelde vragen
Als we kijken naar de toekomstplannen van The Graph dan mogen we aannemen dat GRT een goede investering voor de lange termijn is. Uiteraard moet je zelf altijd onderzoek doen voor je investeert in een cryptomunt.
Conclusie
The Graph is een indexeringsprotocol voor de blockchain van Ethereum. In de toekomst wil The Graph op meer blockchains actief zijn. De nodes scannen alle data op de blockchain waarna ze deze indexeren.
Daarvoor wordt eerst bepaald welke data interessant is. Zo zorgt men ervoor dat er geen onnodige data wordt opgeslagen. Het opslaan van de data gebeurt in sub grafieken.
Vervolgens kunnen eindgebruikers een zoekopdracht invoeren, die in GraphQL naar de blockchain wordt gestuurd. Het uitvoeren van een opdracht kan via The Graph Explorer, of via een applicatie die The Graph heeft geïntegreerd. Het is namelijk mogelijk om een API op te zetten.
GRT is de cryptocurrency van The Graph en heeft verschillende functies binnen het protocol. Zo wordt het gebruikt voor staking en het uitkeren van beloningen aan deelnemers.
Crypto handelaren maken daarnaast gebruik van GRT door het te verhandelen. Zij kopen GRT voor een lage prijs op, om het vervolgens voor een hogere prijs te verkopen.
Wil je zelf GRT tokens kopen? Dat kun je doen bij een Nederlandse exchange, zoals Bitvavo, Coinmerce of Bitcoin Meester. Deze exchanges zijn erg betrouwbaar omdat ze door de Nederlandse overheid gereguleerd worden.
Bitvavo is de goedkoopste exchange. Hier betaal je maximaal 0,25% transactiekosten voor het kopen en verkopen van GRT crypto. Wil je meer weten over deze exchange? Lees dan de Bitvavo review.
Maak direct gebruik van de Bitvavo welkomstbonus waarmee je voor €1000,- gratis kunt handelen.