Als je het nieuws volgt, of geïnteresseerd bent in het online verdienen van geld, dan ben je vast wel eens in aanraking gekomen met crypto. Crypto is een digitale vorm van geld, waar je ook erg veel geld mee kunt verdienen.
Achter crypto gaat veel meer schuil dan je in eerste instantie zult denken. Zo kan je het bijvoorbeeld ook hebben over DeFi. De kans is erg groot dat je hier nog nooit van hebt gehoord. Dit komt omdat de dingen achter crypto vaak niet benoemd worden.
In dit artikel gaan we dieper in op wat DeFi is, wat het te bieden heeft en hoe de toekomst eruitziet. Lees snel verder en ontdek het antwoord op alle vragen die je hebt.
Wat is DeFi en voor wie is het bedoeld?
DeFi is een afkorting voor Decentralized Finance. Het is een beweging die gebruik maakt van gedecentraliseerde netwerken en blockchains om traditionele, financiële producten om te zetten in transparante protocollen.
Hierbij wordt er geen gebruik gemaakt van een tussenpersoon. Normaal gesproken wordt je geld beheerd door banken en overheden.
Met de komst van DeFi wordt dat allemaal anders. Hierdoor heb je namelijk zelf nog iets te vertellen over wat er gebeurt met het geld dat jij in bedrijven stopt. Momenteel stoppen wij al ons vertrouwen in de overheid en de centrale banken.
Wij gaan er namelijk vanuit dat zij niet zomaar extra geld gaan produceren, waardoor ons geld minder waard wordt. Hoewel we veel vertrouwen geven, krijgen we er helaas vaak maar weinig voor terug.
Wat kan je doen met DeFi?
Je hebt nu enigszins een beeld gekregen van wat DeFi is. Dit is natuurlijk nog niet genoeg, want er valt nog veel meer te vertellen over dit nieuwe fenomeen. Hierbij kan je dus onder andere denken aan wat er allemaal mogelijk is met DeFi.
Aangezien je hiervoor waarschijnlijk nog nooit had gehoord van DeFi weet je waarschijnlijk ook niet welke mogelijkheden er zijn. De mogelijkheden die je hebt met DeFi staan hieronder voor je op een rijtje. Lees snel verder en ontdek welke mogelijkheden je allemaal hebt.
Leenplatformen
Het allereerste wat erg veel gebeurt met dank aan DeFi is het lenen en uitlenen van verschillende crypto. Dit is één van de meest populaire dingen. Het grote verschil tussen DeFi en het traditionele stelsel is dat in dit geval de transacties direct plaatsvinden.
Daarnaast is ook de tussenpersoon compleet verdwenen. Dit wil zeggen dat je hier dus geen vertrouwen meer in hoeft te hebben, want je kan nu makkelijk zelf alles in de gaten houden.
Het is wel nodig op de meeste DeFi platformen om je crypto als onderpand te gebruiken. Als je dit niet doet is het namelijk niet mogelijk om te beginnen met het lenen en uitlenen van crypto.
Persoonsgegevens blijven verder wel volledig anoniem, wat ook weer een groot verschil is met de traditionele leningen zoals we die over het algemeen kennen. Je hebt verschillende DeFi platformen waar je uit kunt kiezen, waarbij de ene wat populairder is dan de andere.
Het is maar net wat je zelf het fijnste vindt. Erg veel zal het hoogstwaarschijnlijk niet uitmaken, want de essentie is overal hetzelfde.
Liquidity Mining
De tweede optie is Liquidity Mining. Dit is het genereren van een passief inkomen. Het is een combinatie van het leveren van liquiditeit en Proof-of-Working mining. Ergens lijkt deze methode wel op het Proof-of-Stake. Hierbij staakt men hun crypto. Dit houdt in dat ze liquiditeit leveren aan het platform. Op die manier krijgt men rendement.
Bij Liquidity Mining zet je je crypto ook vast. Vaak gebeurt dit via Automated Market Makers. Je leent eigenlijk je crypto uit aan andere gebruikers en levert op die manier liquiditeit aan het DeFi platform. In ruil hiervoor krijg je rendement.
Over het algemeen zal het gaan om nieuwe tokens van een bepaalde crypto. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van hoeveel je vastzet, hoe lang je het vastzet en welk platform je hiervoor gebruikt.
Yield Farming
Yield Farming lijkt niet alleen qua naam enigszins op Liquidity Mining. De twee methoden zijn namelijk erg nauw aan elkaar verbonden. Je hebt Liquidity Mining ook nodig om aan Yield Farming te kunnen doen.
Yield Farming is namelijk bedoeld om het rendement van Liquidity Mining te maximaliseren. Dit doe je door automatisch crypto, eigenlijk dus liquiditeit, te verplaatsen tussen verschillende DeFi platformen.
Compound
Door de lancering van Compound in de zomer van 2020 is Yield Farming ontstaan. Sindsdien is de DeFi markt ook volledig geëxplodeerd. Bij Compound kan je coins vastzetten en in ruil daarvoor ontvang je de COMP-coin. Momenteel wordt er nog veel aan deze methode gewerkt. Ze proberen het op allerlei manieren te perfectioneren.
Het is te hopen dat dit allemaal ook gaat lukken, want het zal een behoorlijk goede oplossing zijn en het kan mogelijk ook veel mensen helpen. Zo wordt er momenteel gewerkt aan een robot die automatisch zorgt voor het verplaatsen van de crypto tussen de verschillende platformen.
Governance tokens
Je hebt net al even kunnen lezen over Compound en de COMP-coin die je hier krijgt. Deze coin is een typisch voorbeeld van een zogenaamde governance token. Door dit soort tokens krijgen investeerders een zekere vorm van zeggenschap op het DeFi platform.
Aan het hebben van deze governance tokens zitten dus veel voordelen verbonden. Zo mag je bijvoorbeeld meebeslissen bij het maken van cruciale besluiten die allemaal te maken hebben met het project. Door deze aanpak worden de platformen steeds verder gedecentraliseerd.
Bovendien zorgt het er ook voor dat de gebruikers het eigenlijk voor het zeggen krijgen op de platformen. Een andere benaming voor dit soort systemen is Decentralized Autonomous Organizations. Wellicht is het iets simpeler om hier de afkorting DAO voor te gebruiken.
Decentrale handelsbeurzen
Als je crypto gaat kopen dan doe je dit over het algemeen bij een zogenaamde cryptocurrency exchange. Een andere benaming hiervoor is een broker. Investeerders zullen hier vast al wel bekend mee zijn. Dit zijn echter allemaal gecentraliseerde platformen.
Met de komst van DeFi is er nog weer een mogelijkheid bijgekomen. Je kan hierdoor je crypto namelijk ook kopen bij een decentrale exchange, afgekort een DEX.
Net zoals bij het lenen van de crypto komt er ook hier geen tussenpersoon meer bij kijken. Hierdoor wordt de handel tussen crypto goedkoper en gaat het ook allemaal sneller. Eigenlijk zijn er dus alleen maar voordelen bij het gebruiken van een decentrale exchange ten opzichte van een centrale exchange.
Momenteel is Uniswap veruit de meest populaire decentrale exchange die er te vinden is. Je hebt hier namelijk naast het kopen van crypto nog veel meer mogelijkheden met betrekking tot crypto.
Stablecoins
Stablecoins zijn speciale coins. De waarde van deze coins zijn namelijk gekoppeld aan de waarde van een andere activa of een andere valuta. Dit is erg uniek, want het komt niet vaak voor. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de waarde van deze coins te koppelen aan de waarde van coins van andere crypto.
Dit noem je ook wel getokeniseerde activa. Je hebt hiervoor ook een onderpand nodig. Het onderpand moet wel meer waarde hebben dan de benodigde hoeveelheid. De reden hiervoor is dat er nogal wat schommelingen plaats kunnen vinden in de prijs.
Algoritmische stablecoins
Naast deze stablecoins zijn er ook nog algoritmische stablecoins. De waarde hiervan berust niet op een onderpand, maar op die van een algoritme. Hiervoor zijn erg veel verschillende algoritmes in het leven geroepen.
Hybride stablecoins
Tot slot zijn er nog de zogeheten hybride stablecoins. Deze coins combineren de eigenschappen van de twee eerder genoemde varianten.
Prediction Markets
Eén van de eerste dingen die in het leven geroepen is na de introductie van DeFi zijn de prediction markets. In het Nederlands betekent dit voorspellingsmarkten. Je kan hier wedden op de uitkomsten van bepaalde gebeurtenissen. Door je geld in te zetten op de uiteindelijke winnaar kan je hier geld mee verdienen.
Hoewel je het niet zult verwachten kunnen deze prediction markets accurater zijn dan de echte peilingen. Met name aan het eind van 2020 waren deze markten dan ook erg populair. Hier is een reden voor die eigenlijk vrij voor de hand ligt. Destijds waren de Amerikaanse presidentsverkiezingen namelijk bezig.
Zoals je nu hoogstwaarschijnlijk al wel kunt raden: de prediction markets werden ingezet bij het gokken op wie de verkiezingen zouden winnen. Vandaar de populariteit van de markten aan het eind van 2020.
Welke voor- en nadelen kent DeFi ten opzichte van traditionele systemen?
Zoals bij alle systemen zitten er natuurlijk voor- en nadelen aan. Hieronder benoemen we de voornaamste voor- en nadelen van DeFi.
De voordelen van DeFi zijn:
- Open source: De code is open source, dus transparant voor iedereen.
- Decentraal: Er is geen derde partij die controle heeft over de software.
- Transparantie: Alle deelnemers kunnen de volledige reeks transacties bekijken (particuliere bedrijven bieden zelden deze vorm van transparantie).
- Digitaal: Er is bijna geen papierwerk.
- Snel: Rentes en beloningen worden meestal snel bijgewerkt (elke 15 seconden) en zijn aanzienlijk hoger dan bij traditionele banken.
- Grenzeloos: DeFi houdt geen rekening met nationale grenzen.
- Flexibel: Je kunt je geld altijd en overal overmaken, zonder toestemming, lang te wachten op overboekingen of hoge kosten te betalen.
- Toegankelijkheid: Iedereen (die aan de voorwaarden voldoet) kan en mag meedoen.
- Geen registratie nodig: Je hoeft niets aan te vragen of een account te “openen”. Het enige wat je hoeft te doen om toegang te verkrijgen is een wallet aanmaken.
- Privacy: je hoeft je naam, e-mailadres of andere persoonlijke informatie niet door te geven.
De nadelen van DeFi zijn:
- Actief handelen is relatief duur: Door de schommelende transactiesnelheid op de Ethereum blockchain kunnen actieve transacties duur worden.
- Hoge volatiliteit: Afhankelijk van de app die je gebruikt en hoe je hem gebruikt, kan je investering te maken krijgen met hoge volatiliteit. Het gaat hier immers om een nieuwe technologie.
- Administratief onderhoud: Fiscaal gezien moet je je eigen administratie bijhouden. De regelgeving kan ook per regio verschillen.
DeFi projecten op andere blockchains
Momenteel is de DeFi sector vooral gebaseerd op Ethereum, maar er zullen onvermijdelijk experimenten komen om blockchain programmeerplatforms te vervangen, zoals EOS, Cardano, en natuurlijk het tweede laag protocol op Bitcoin.
Op Bitcoin wordt een DeFi project ontwikkeld op de Bitcoin zijketen Rootstock. Dit wordt een on-chain currency (MOC) project genoemd. Blockstream ontwikkelt een ander Bitcoin DeFi project. Dit heet het Liquid netwerk, waarop Liquid fondsen kunnen worden uitgegeven.
DeFi, overheid en regelgeving
Een knelpunt bij de verdere ontwikkeling van de DeFi sector is het raakvlak tussen wetgeving en regelgeving. Waarschijnlijk zal een evenwicht bereikt worden en zal de overheid de uitgifte van gereguleerde tokens en toepassingen steunen.
Toch kan de DeFi sector in principe volledig zonder overheidstoezicht en goedkeuring worden geëxploiteerd. Slimme regeringen passen wetten en regels aan om innovatieve DeFi bedrijven een veilige haven te bieden. Malta is een goed voorbeeld in Europa. In de Verenigde Staten is Wyoming het beste voorbeeld.
Het toekomstbeeld van DeFi
DeFi is een snelgroeiende industrie met veel innovatieve projecten. Steeds meer marktspelers betreden dit veld en zelfs traditionele crypto-uitwisselingen zetten hun eerste stappen aan het ondernemen om de DeFi-beweging te promoten.
Tegenwoordig is DeFi het meest succesvol in het ontwikkelen van gedecentraliseerde valutamarkten in de vorm van leenplatforms, gedecentraliseerde beurzen (DEX) en liquiditeitsprotocollen.
Hoewel de DeFi-markt nog in de kinderschoenen staat, zijn er de laatste tijd veel nieuwe projecten gelanceerd. Uniswap, Compound, Aave en Maker zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Ook Bancor en SushiSwap zijn erg populair, maar zo zijn er nog veel meer interessante projecten.
Total Value Locked
De vergrendelde totale waarde (Total Value Locked, vaak afgekort als TVL) is een nieuwe manier om aan te geven hoeveel cryptocurrency is vergrendeld in een DeFi-product. TVL is een goede illustratie van de werkelijke omvang van de DeFi-markt.
Deze markt verscheen in de zomer van 2020. Nu bijna een jaar later zit er ruim USD 100 miljard aan cryptocurrencies in de verschillende DeFi-producten. Kortom, DeFi is zo’n snel bewegende beweging dat het niet te stoppen is.
Als je na het lezen van dit artikel nog meer over alles wat met DeFi te maken heeft wilt weten dan is het verstandig om een crypto cursus te volgen.