Wat is minen precies?

Wat is minen precies?

Wanneer je jezelf wat meer verdiept in de wereld van de cryptocurrencies kom je al snel talloze termen tegen waar je wellicht nog niet eerder van gehoord hebt. Om een goed en compleet beeld te krijgen, is het echter wel zo handig dat je een beetje op de hoogte bent van dergelijke termen. Wat is minen bijvoorbeeld? In deze blog leggen we het uit!

Blockchain

Voordat we het over minen gaan hebben, is het belangrijk dat je weet wat blockchain is. Dit is min of meer een database waarin een lijst van blocks wordt bijgehouden. Deze lijst groeit continu door. Alle transacties met betrekking tot cryptomunten worden door deze blockchain bijgehouden.

Dat gaat echter niet vanzelf. De blockchain verzamelt namelijk alle transactie binnen een bepaalde tijdsperiode en stopt die in een ‘block’. Vervolgens is het de taak van de miners om dat vast te leggen op de blockchain. Dat wordt dus minen genoemd.

Beloning

Minen kost behoorlijk wat stroom. Daardoor gaan gebruikers dat natuurlijk niet voor hun plezier doen. Satoshi Nakamoto heeft daar een innovatieve oplossing voor bedacht. Miners kunnen een beloning verdienen als ze met hun computer transacties vast leggen.

De computer die er als eerste in slaagt om een wiskundige formule op te lossen en daarmee de ‘block’ vast te leggen, krijgt een beloning van maar liefst 25 Bitcoins. Dat geldt uiteraard alleen bij Bitcoin zelf, andere cryptocurrencies doen dat weer op een andere manier. Deze methode wordt overigens Proof of Work genoemd.

Niet onbeperkt minen

Het is overigens niet zo dat er onbeperkt gemined kan worden. Het wordt namelijk door het systeem gereguleerd. In het complete Bitcoinnetwerk wordt er namelijk maar een maximaal aantal Bitcoins per dag gemaakt. De hardware en software om Bitcoins te vinden wordt bovendien steeds beter en er zijn ook steeds meer computers die voor dat doel worden ingezet Daardoor wordt het ook steeds lastiger om te minen.

Vooral bij Bitcoin is het ontzettend moeilijk om nog te minen. Als individu is dat zelfs haast onmogelijk. Alleen gespecialiseerde een ontzettend sterke machines zijn in staat om de Bitcoin nog te minen. Bovendien gebeurt dit vaak in de landen waar de stroomkosten heel laag liggen. Wellicht is het minen van andere cryptocurrency nog wel winstgevend.

Zelf gaan minen?

Zoals gezegd is het zelf minen veel lastiger dan je denkt. Vroeger was het echt nog rendabel om op je zolderkamer je computer in te zetten om te minen. Inmiddels is dat echt niet meer mogelijk. Je kunt echter wel nog steeds andere coins dan Bitcoin minen.

Daar heb je wel verschillende dingen voor nodig. Allereerst heb je een wallet nodig van de coin die je gaat minen en dien je te beschikken over een software mining pakket.

Verder dien je te beschikken over een goede locatie, een goede computer én een betrouwbare internetverbinding. Miners kunnen trouwens flink heet worden waardoor een verkoelingssysteem geen overbodige luxe is. Ga trouwens niet helemaal alleen aan de slag maar probeer samen te werken met anderen. Dat kan onder andere door lid te worden van een online mining pool.

Om alles te leren over minen is het volgen van de Crypto Masterclass van AllesOverCrypto een juiste optie.